VIDEO: Na prodaju džinovski nacistički orao vredan 50 miliona dolara

Bronzana statua nacističkog orla visine 2,74 metra mogla bi, prema nekim procenama, da dostigne cenu i do 50 miliona dolara, kada se bude našla na aukciji u Urugvaju.
Statua koju je biznismen Alfredo Ečegaraj izvukao iz mora, nalazila se u skladištu koji je čuvala urugvajska mornarica još od 2006. godine. 
 
Video snimak koji je Ečegaraj objavio prošle nedelje prikazuje momenat izvlačnja statue sa olupine nemačke oklopne krstarice Graf Špe, koju je nedaleko od urugvajske obale, posle Bitke kod La Plate, 1939. godine potopila britanska mornarica. 
 
Vrhovni sud je doneo odluku da orao težine oko 300 kilograma pripada državi, ali da prilikom aukcije polovina profita ostvarenog od prodaje pripada Ečegaraju. Uprkos tome, aukcija nikada nije održana.
 
Na predlog Horhea Gandinija, opozicionog političara konzervativne stranke Partido Nacional, aukcija bi uskoro trebalo da bude održana. On je pred budžetskom komisijom izneo mišljenje da orao ne bi trebalo više da stoji u magacinu, pošto njegova prodaja može da doprinese finansijskim potrebama države. 
 
Gandini, međutim, smatra da statuu ne bi trebalo prodati "naci fanaticima", već muzeju.
 
  • hm?

    16.08.2017 14:14
    Brod je potopila posada broda nakon sto se vecina mornara iskrcala u Montevideo, dok su Britanci to posmatrali sa udaljenosti... Kapetan je znao sa nema šanse u obracunu sa britanskim krstaricama, ali nije dozvolio da mu brod bude potopljen od strane neprijatelja. Prethodno su Britanci izvrsili ogroman diplomatski pritisak na Urugvaj da ne dozvoli utociste ostecenom brodu u luci Montevidea, iako je brod bio ostecen....
  • Pikas

    16.08.2017 10:52
    !
    "Džepni bojni brod" Admiral Graf Spee nije potopila Britanska mornarica nego sopstvena posada.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet