Republikanci se ograđuju od Trampove izjave

Republikanci se distanciraju od poslednjih izjava predsednika SAD Donalda Trampa o okupljanju nacionalista u Virdžiniji, u kojima je rekao da za sve što se dogodilo treba okriviti obe strane.
"Moramo biti jasni. Ova je netrpeljivost suprotna svemu onome za šta se ova zemlja zalaže. Ne sme postojati moralna dvosmislenost", rekao je predsednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Pol Rajan. Brojni članovi Republikanske stranke dele Rajanovo mišljenje kada je u pitanju dvosmislena Trampova osuda brutalnosti koje su se dogodile tokom vikenda u Šarlotsvilu.
 
Senator Marko Rubio kazao je da su organizatori desničarskog marša "pristalice đavolje ideologije po kojoj su neki ljudi inferiorniji u odnosu na druge zbog boje kože, etničke pripadnosti ili zemlje porekla". Na Tviteru je napisao da upravo njih treba u potpunosti okriviti za nasilje koje je izbilo u Šarlotsvilu gde je poginula jedna devojka, a 19 osoba je povređeno.
 
"Sramotite našu zemlju i milione Amerikanaca koji su se borili i izgubili živote da bi pobedili nacizam", napisao je na Tviteru američki senator Berni Sanders.
 
Mej kritikovala Trampa
 
Britanska premijerka Tereza Mej kritikovala je američkog predsednika zbog izjave o krivici "obe strane" za nasilje izmedju rasista i njihovih protivnika u Virdžiniji, navodeći da nema jednakosti između njih.
 
Mej je rekla da ona ne vidi jednakost između onih koji zagovaraju fašističke stavove i onih koji im se protive. Ona nije spomenula Trampa, ali je rekla da lideri treba da se suprotstave ekstremnodesničarskim stavovima kadgod ih čuju.
 
I drugi političari u Velikoj Britaniji su kritikovali Trampa. Liderka škotskih konzervativaca Rut Dejvidson je na Tviteru navela da je Tramp branio naciste, fašiste i rasiste, dodajući da je to sramota.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet