VIDEO: Kombi uleteo među pešake u Barseloni, 13 mrtvih, dvoje uhapšeno

Dris Oukabir je identifikovan kao osoba koja je iznajmila kombi koji je korišćen u terorističkom napadu u Barseloni.
Katalonski ministar unutrašnjih poslova Žoakim Forn je potvrdio da je 13 osoba stradalo, a oko 80 povređeno u napadu u centru Barselone. On je demantovao navode medija da je posle napada došlo do talačke krize u jednom restoranu. 
 
Vozač se kombijem popeo na pločnik u aveniji La Rambla u turističkom delu grada i uleteo među više desetina ljudi, nakon čega je pobegao pešice. Islamska država je preuzela odgovornost za napad. 
 
Španska policija potvrdila je da je uhapsila jednu osobu osumnjičenu za napad i navela da uhapšenog "tretira kao teroristu". El Mundo piše da je Dris Oukabir živeo na jugu Francuske i da se nedavno preselio u Kataloniju. 
 
Potom je saopšteno da je uhapšena još jedna osoba, kao i da se dogodio izdvojeni incident u kom je jedno vozilo udarilo policajce. 
 
Katalonska policija navela je da je ubila jednog muškarca koji je automobilom udario dvojicu policajaca na jednoj blokadi puta u Barseloni. Lokalni mediji izvestili su da je beli "ford fokus" udario policajce, a da je zatim zaustavljen tri kilometra dalje kada je policija i otvorila vatru i ubila muškarca.
 
 
 
Policija je odmah nakon napada u Barseloni ogradila aveniju La Rambla, popularnu turističku destinaciju i naredila zatvaranje radnji, metroa i železničkih stanica u okolini. Ljudi su se skrivali u okolnim trgovinama i kafićima.
 
Građani su pozvani da ne prilaze da ne bi smetali hitnim službama, a iznad područja je leteo helikopter. Naoružani policajci su se kretali susednim ulicama i pretraživali lokale.
 
Tv3 iz Barselone je izvestila da je na mestu napada pronadjen španski pasoš osobe marokanskog porekla.
 
La Rambla, ulica sa prodavnicama koja ide kroz centar Barselone, jedna je od glavnih gradskih turističkih destinacija. Pešaci se kreću širokim trotoarom na sredini ulice, a kola idu sa obe strane.
 
 
  • @antisendvic

    18.08.2017 16:21
    Kad budes apsolvent politickih nauka, medjunarodnog prava kao ja, javi se da popricamo.
  • Jos malo pa i kod na

    18.08.2017 07:12
    Jos malo pa i kod nas
    S obzirom da imamo nepartiski odabir policiskog kadra, mislim da im nece biti problem da se izbore sa predstojecim problemom.
  • logika

    18.08.2017 04:59
    @Marko
    Ala su nam Rusija i Amerika zakuvale..

    Ala su nam Surinam i Andora zakuvale..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.