Planirano više napada u Barseloni, pronađeno 120 plinskih boca

Napadači u Barseloni i Kambrilsu planirali su "jedan ili više bombaških napada" u Španiji, nakon otkrića oko 120 plinskih boca u jednoj kući oko 200 kilometara od Barselone, saopštila je danas lokalna policija.
U kući u mestu Alkanar su se pripremala eksplozivna sredstva za jedan ili više napada u Barseloni, navela je policija i dodala da je pronašla tragove eksploziva TATP, koji obično koriste džihadisti Islamske države.
 
Španska policija saopštila je da je pronašla tri iznajmljena kombija koja su povezana sa glavnim beguncem ćelije Islamske države koja je izvela napad u Barseloni i obližnjem letovalištu Kambrilsu.
 
Sva tri kombija iznajmljena su korišćenjem kreditne kartice 22-godišnjeg Junesa Abujakuba poreklom iz Maroka, a koji je osumnjičen za napad koji je izveden u četvrtak na šetalištu u Barseloni, kada je poginulo 13 osoba, rekao je zvaničnik koji je zatražio da ne bude imenovan.
 
Kako je navedeno, za Abujakubom se i dalje traga na severoistoku Španije.
 
Španski zvaničnik je rekao da je jedan od pronađenih kombija korišćen za napad u Barseloni. Još jedan kombi pronađen je 70 kilometara severno od Barselone na putu ka Ripolju, gde je pronađeno treće vozilo i gde su živeli svi osumnjičeni za napad.
 
Policija sumnja da je ta ćelija Islamske države nameravala da napuni vozila eksplozivom kako bi izvela veliki napad, ali da je plan promenjen.
 
U napadu u istorijskom centru Barselone u četvrtak veče je poginulo 13 osoba, a povređeno 120 ljudi kada je kombi uleteo među pešake koji su se šetali prometnom ulicom Rambla. Vozač je pobegao sa mesta nesreće, a odgovornost za napad je preuzela Islamska država.
 
Nekoliko sati posle tog napada, jedna osoba je ubijena, a šest je ranjeno u napadu automobilom na šetalištu u odmaralištu Kambrilsu, oko 120 kilometara južno od Barselone. Policija je ubila svih pet napadača.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.