Kanadski gradić odbio da ukloni nacističke simbole iz parka

Uprava kanadskog gradića Puant de Kaskad odbila je da ukloni svastike iz javnog parka jer, kako navodi, oni imaju istorijsku važnost.
Nacistički simboli nalaze se na sidru u parku u tom mestu u Kvebeku.
 
Kori Flejšer, osnivač pokreta "Erasing Hate" (Brisanje mržnje) koji putuje po svetu i uklanja antisemitske grafite i natpise sa porukama mržnje, pokušao je da prefarba svastike, ali ga je lokalna policija zaustavila u toj nameri.
 
Gradonačelnik je, naime, naredio policiji da zaustavi Flejšera i izbaci ga iz parka, navodeći da je sidro deo lokalne istorije. Na sidru se nalazi ploča s natpisom "suvenir nacizma" i objašnjenjem da je korišćeno u Evropi krajem Drugog svetskog rata na trgovačkom brodu, a pronađeno 1980. godine.
 
Gradonačelnik Puant de Kaskada navodi na svom sajtu da je sidro sa broda korišćenog pre rata i da su ga lokalni ronioci pronašli pre 25 godina. Puant de Kaskad ne podržava nacizam, naveo je gradonačelnik u saopštenju. 
 
To mesto ima 1.500 stanovnika i udaljeno je oko 50 kilometara od Montreala.
 
"Naše selo ima divnu zajednicu i porodičan duh i organizuje događaje koji spajaju ljude", rekao je i dodao da je svastika pre 1920. korišćena kao simbol mira.
 
Flejšer, međutim, tvrdi da je simbol na sidru sasvim izvesno iz nacističke Nemačke i da su starija značenja "nebitna". On ocenjuje i da je sidru sa svastikama mesto u muzeju, a ne u javnom parku, prenosi BBC.
  • Ш

    24.08.2017 09:25
    Свастика је далеко старија од нацизма. Прелеп симбол ког су укаљали и злоупотребили хитлерови нацисти отуд је он на лошем гласу,штета.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet