Eksplozija u hemijskom postrojenju u Teksasu neizbežna

Hemijskom postrojenju "Arkema" u Krozbiju u Teksasu preti eksplozija ili požar u naredih šest dana zbog poplava.
Kako je rekao direktor tog postrojenja Ričard Rou, ne postoji način da se spreči eksplozija ili požar zbog velike količine vode. Rashladni sistem fabrike koja proizvodi organske perokside za industriju plastike i gume propao je zbog katastrofalnih poplava koje su usledile nakon što je Teksasom protutnjio uragan Harvi.
 
Svi stanovnici u rasponu oko dva i po kilometara od "Arkeme" evakuisani su, saopštili su lokalni zvaničnici. Fabrika je ostala poplavljena i bez struje je od nedelje, saopštila je kompanija.
 
"Situacija u Krozbiju je postala veoma ozbiljna. Nema trenutne pretnje, ali opasnost od hemijske reakcije koja će dovesti do požara i/ili eksplozije je stvarna", dodaje se.
 
Stradala šestočlana porodica iz Hjustona
 
Broj potvrđenih žrtava u poplavama u Teksasu porastao je na 22, nakon što su vlasti pronašle potopljeni kombi sa šestočlanom porodicom iz Hjustona. U kombiju je bilo četvoro dece, dok su tela dve odrasle osobe pronađena u vodi. Veruje se da su stradali kada je bujica odnela vozilo sa mosta, saopštile su vlasti.
 
"Nažalost, izgleda da se ostvaruju naše najcrnje misli", izjavio je šerif teksaškog okruga Haris, Ed Gonsales.
 
Iako se situacija u Hjustonu popravlja, katastrofalna oluja je sada prešla na granicu Teksasa i Luizijane. Gradovi Bomont i Port Artur u Teksasu imali su problema sa rastućim nivoom poplava, a tamošnje vlasti su aktivno radile na evakuaciji stanovnika.
 
Kada je reč o najvećem delu područja oko Hjustona, prognostičari kažu da su padavine skoro pa gotove i da se voda već vraća u korita. "Imamo dobru vest. Nivo vode pada prvi put u sedam dana", izjavio je jedan meteorolog u okrugu Haris.
 
Savezne i lokalne agencije javile su danas da su spasile više od 13.000 osoba iz Hjustona i okolnih mesta na jugoistoku Teksasa, a otvorena su i nova skloništa za evakuisane građane zbog oluje Harvi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.