Katalonija je izvan Evropske unije ako se otcepi od Španije

U Evropskoj uniji raste zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Kataloniji, a grupe poslanika u Evropskom parlamentu (EP) su zatražile da Evropska komisije i druga tela EU intervenišu i pomognu da se stvari ne otrgnu kontroli, jer je sinoć već došlo do sukoba policije i demonstranata u Barseloni.
Evropska komisija je danas na veliki broj pitanja novinara da li će EU posredovati u sukobu vlade u Madridu i regionalne vlade u Barseloni, ponovo naglasila da Unija "poštuje ustavni poredak Španije, kao što poštuje ustavne poretke svih članica EU".
 
U institucijama i u velikoj većini vlada EU se stavlja do znanja da bi u hipotetičnom slučaju otcepljenja od Španije, što se smatra teško izvodljivim na zakonit, i miran način, u skladu sa zakonima i vrednostima EU, Katalonija odmah ostala izvan Evropske unije i morala bi da pokrene složene višegodišnje pregovore o članstvu, u kojima pravo veta uvek ima i članica EU Španija, a to znači vlada u Madridu.
 
Zasad je, međutim, u institucijama EU preovladao stav da je referendum o otcepljenju koji priprema katalonske regionalne vlada, "unutrašnje ustavno i pravno pitanje španske države". Ali mnogi evro-poslanici i zvaničnici EU u Briselu su jasno stavili do znanja da su protiv nasilja i upozorili da neće dobiti podršku neustavni i nezakoniti pokušaji Katalonije da se otcepi od Španije.
 
Ponovo je nedvosmisleno ukazano na izjavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da bi EU poštovala odluku građanja Katalonije ako bi se oni na referendumu izjasnili za nezavisnost, ali je podvukao da to mora biti u saglasnosti s Ustavom Španije i odlukama Španskog parlamenta, i da bi, u tom slučaju, Katalonija izašla iz sastava EU.
 
U krugovima EU još postoji nada da bi stanje moglo da se preokrene pregovorima centralnih vlasti u Madridu i regionalne separatističke vlade u Barseloni, što pokušavaju da izdejstvuju vođe socijalističke stranke PSOE. Diplomate u EU ukazuju na to da bi, recimo, važan zalog moglo biti davanje većih ovlašćenja Kataloniji za ubiranje poreza i budžet, što je već dobila pokrajina Baskija u kojoj se stanje smirilo posle dugogodišnjeg nasilja i terorizma.
 
Prilike u Kataloniji zasad prete daljim zaoštravanjem, separatističke stranke i ugledni pojedinci osuđuju poteze vlade u Madridu koja preko sudova i policije čini napore da spreči referendum, a oglasio se i Fudbalski klub Barselona moćan simbol katalonskog identiteta, koji je podvukao da se "sloboda odlučivanja i izražavanja mora poštovati".
 
Katalonski list "Periodiko" je u poruci javnosti predočio da se "u ovim tako kritičnim i zategnutim trenucima bez ikakve sumnje Katalonija i ostatak Španije nalaze na istorijskoj prekretnici". Katalonski dnevnik, zagovornik referenduma, dodaje da postoji velika zabrinutost zbog zaoštravanja sukoba španske države i regionalne vlasti. List naglašava da je to "politički sukob posejan preterivanjem i omalovažavanjem, uzajamnim provokacijama i naročito nesposobnošću političara da razmimoilaženja reše demokratskim oruđem dijaloga pod okriljem zakona".
 
Bivši predsednik Evropskog parlamenta, katalonski socijalista Žozep Borelj se založio za smirivanje, politički dogovor i realizam, naglasivši da je težnja za nezavisnošću Katalonije utemeljena više na mitu nego na stvarnosti. On je naveo da polovina žitelja Katalonije govorie kastiljanski ili drugi jezik, a oni nisu za otcepljenje od Španije.
  • Vojvodina nasa dika

    22.09.2017 09:58
    Uskoro ce biti republika, isto kao Katalonija
  • Licemeri

    22.09.2017 07:47
    na kvadrat
    " Zasad je, međutim, u institucijama EU preovladao stav da je referendum o otcepljenju koji priprema katalonske regionalne vlada, "unutrašnje ustavno i pravno pitanje španske države". Ali mnogi evro-poslanici i zvaničnici EU u Briselu su jasno stavili do znanja da su protiv nasilja i upozorili da neće dobiti podršku neustavni i nezakoniti pokušaji Katalonije da se otcepi od Španije."

    Zato ste se mešali u naš problem i bombardovali nas, je l' tako?!
  • gari

    21.09.2017 22:25
    Dakle, još jedna mana EU... Koja je poenta pregovora o pristupanju, ako ne u usklađivanju zakona, propisa, i čega već. Pa ako neka regija želi da se odvoji od svoje države, i to i učini, a potom i nastavi da primenjuje španske zakone, onda bi i za Kataloniju pregovori trebali biti samo formalnost koja bi mogla da se završi za koji mesec. Jer koji bi im oni postavili uslov, a da oni ne bi trebali već da ga ispunjavaju. :)

    Ajde dobro, sad kad je konkretno Katalonija u pitanju kod koje Španija ostaje u EU, razumljivo je ako može Španija da im pravi problem, ali veći je apsurd da Škotska treba da prolazi kroz višegodišnje pregovore ako VB tu istu uniju napušta, ili ju je u trenutku pregovora već i napustila.

    Ne bi trebala EU da se baš toliko čvrsto drži svojih principa i propisa. Svaka država koja se nije prilagođavala je propala. Jedino su one koje su se menjale i prilagođavale vremenu uspevale da opstanu kroz vekove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.