Sutra parlamentarni izbori u Nemačkoj

Parlamentarni izbori u Nemačkoj biće održani sutra, a gotovo je izvesno da će najviše glasova dobiti partija kancelarke Angele Merkel, dok je, za razliku od nedavnih izbora u Francuskoj i Holandiji, malo verovatno da će u vladu ući evroskeptici i nacionalisti.
Sutra parlamentarni izbori u Nemačkoj
Foto: Pixabay
Sutra će 61,5 miliona Nemaca s pravom glasa birati 598 poslanika donjeg doma parlamenta, a birališta će biti otvorena od 8.00 do 18.00. Rezultati se očekuju u nedelju uveče ili ponedeljak ujutru.
 
Birači na jednom delu listića glasaju za političku partiju i na taj način se proporcionalnim sistemom bira polovina poslanika. Na drugom delu glasaju za okružne predstavnike, koji se biraju većinskim sistemom. Prema istraživanjima javnog mnjenja, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) će osvojiti 37 odsto glasova, čime će Merkel moći da dobije četvrti mandat na čelu vlade. Ipak, ostaje pitanje da li će koaliciju formirati sa sadašnjim partnerima, socijaldemokratama, ili će vladu praviti s manjim partijama.
 
Ako Merkel posle izbora ostane na čelu Vlade i ako bude kancelarka do 2021. godine, izjednačiće posleratni rekord Helmuta Kola, koji je 16 godina bio nemački kancelar (1982-1998).
 
Njen glavni protivkandidat, lider Socijaldemokratske partije (SPD) Martin Šulc, nije uspeo da ozbiljnije naškodi CDU tokom izborne kampanje, a ankete predvidjaju da će osvojiti malo više od 20 odsto glasova. Na unutrašnjem planu, jaka ekonomija, snažno poverenje i niska nezaposlenost na strani su Angele Merkel, ali je s druge strane kancelarka bila na meti kritika 2015. posle odluke da otvori vrata migrantima i izbeglicama.
 
Merkel i Šulc, kao i većina drugih partijskih lidera, protiv su postavljanja ograničenja broja migranata koji mogu da udju u Nemačku na godišnjem nivou, dok je evroskeptična partija Alternativa za Nemačku (AfD) za potpuno zatvaranje granica za migrante i deportaciju migranata kojima nije odobren azil.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet