Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora

Županijski sud u Splitu osudio je Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina.
Vasiljković je prošle sedmice izneo završnu odbranu u kojoj je ponovo odbacio sve navode iz optužnice.
 
Vasiljković je optužen da je kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih jedinica nekadašnje SAO Krajine počinio ratne zločine 1991. u zatvoru u Kninu, kao i 1993. u Bruškoj, kod Benkovca, gde je navodno mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.
 
Optužnica tereti Vasiljkovića i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru s komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu, kao i na okolna naselja.
 
U optužnici se navodi i da su tokom napada oštećeni i uništeni civilni objekti, hrvatsko stanovništvo naterano na beg, opljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili. Među nastradalima je bio i nemački novinar Egon Skotland, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu.
 
Županijsko tužilaštvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv Vasiljkovića početkom 2016, gotovo pola godine nakon što ga je Australija izručila Hrvatskoj posle desetak godina skrivanja. Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Danijel Sneden i radio je kao trener golfa.
 
Dragan Vasiljković je državljanin Srbije i Australije.
  • Rasejani procesor

    30.09.2017 11:27
    Došao (a ni Dragan ni kapetan) nezvan iz Australije i iz nežne suptilne i nadaleko poznate svetske humanitarne organizacije kojoj se tepalo Legije stranaca, upao, zvan ili nezvan, u kuću kontroverzne (sada pokojne) Klare M., odatle zoforti izbacivši njenog azilanta, invalida u kolicima akademika Ljubomira. i razbaškario se na Vračaru kao Sulejman Veličanstveni. Dokazano je da grozne zločine u Hrvatskoj jeste činio. a potom je junačina u tri čina herojski zbrisao u zemlju kengura i junačkki se mesecima i mesecima skrivao po uvalama i hridinama od tamošnjih potražujućih vlasti, ploveći kojedude gore-dole, levo-desno, tamo-amo, u nekakvoj orahovoj ljusci od brodice. Na kraju je ulovljen kao miš, a Australci su ustanovili da hrvatske optužbe protiv njega piju vodu. I izručili ga. Iz izrečene kazne mu je odračunato ono što je već odsedeo, pa će brzo daleko mu lepoj kući.
  • Novosađanin oduvek

    30.09.2017 04:16
    Bez uvrede ali ovaj sajt kao krivi kapetana Dragana za istrebljenje ne hrvatskog življa i Hrvatskoj a zna se da se on ponašao kao profesionalni vojnik i nije vršio zlodela prema civilima.
    Nešto se slabo naša država brine o njemu ili je moža sad sve dogovoreno pa će po zakonu uskoro moći da izađe iz zatvora i verovatno bude proteran i lijepe naše, koja budi rečeno ima baš jak lobi u Kengurolendu.
  • G

    28.09.2017 09:18
    @Vojvodjaner - vojvođanski fašisti itekako postoje, to su svi oni građani Vojvodine koji neguju fašizam i njegove tekovine, oni koji građane Vojvodine dele prema mestu rođenja odnosno poreklu i prete im proterivanjem i otimanjem njihove imovine. Ako ste neobrazovano lice koje ne zna šta je fašizam, odnosno ako ste mentalno poremećeni pa pokušavate da naivnim falsifikatom i etiketama podmetnete da vojvođanski fašisti ne postoje jer im lično pripadate, treba da budete zaista krajnje glupi ako verujete da možete da se sakrijete iza takve maskarade.
    Ako država Hrvatska zvanično podržava oružanu pobunu građana i secesiju teritorije, zašto smatrate da je problem ako je neko drugi podržavao pomenute SAO i secesiju Hrvatske? A slično kao sa KiM i delovima BiH u kojima od desetina i stotina hiljada građana srpske nacionalnosti danas više nema nijednog, zašto su srpski zločini loši ako hrvatski, albanski i bošnjački zločini nisu? Ili naravno, ovako "prepošteni" kakvi jeste vidite i osuđujete samo srpske zločine a pred zločinima drugih, zločinima za koje nisu kažnjeni, dobijate naprasno slepilo? Volite da postavljate standarde koji važe samo onda kada to vama tako odgovara, iako jeste tačno da Republika Srpska odbija evropske demokratske tekovine svojim upornim odbijanjem da slavi zločin u Srebrenici kao nacionalni praznik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet