Iz škole izlaze neobrazovani

Šezdeset odsto dece širom sveta ne dostigne osnovne nivoe znanja u osnovnim i srednjim školama, upozorili su autori istraživanja koje je sproveo UNESKO Institut za statistiku, preneo je BBC, dodajući da na isti problem ukazuje i Svetska banka.
Iz škole izlaze neobrazovani
Foto: Pixabay
Šestoro od desetoro dece i tinejdžera širom sveta ne dostignu osnovne nivoe znanja i učenja, kaže se u izveštaju i ocenjuje da su potresni rezultati istraživanja o onom što autori nazivaju kriza učenja. Autori istraživanja upozoravaju da bez pismenog stanovništva sa osnovnim znanjem matematike nijedna zemlja ne može ekonomski da napreduje.
 
Ranija istraživanja su bila usmerena na činjenicu da u nekim delovima sveta, pogotovo u ratnim zonama i u delovima Afrike, deca nemaju pristup školama, ali autori najnovijeg istraživanja upozoravaju na nedostatak kvaliteta obrazovnih ustanova.
 
Više od 600 miliona dece školskog uzrasta širom sveta ne poseduje osnovna znanja iz matematike i teško čitaju, navodi se u izveštaju. U podsaharskim delovima Afrike čak 88 odsto maloletnika nikada ne dostignu osnovne nivoe umeća čitanja, a u Aziji ih je 81 odsto.
 
Rezultati istraživanja pokazuju da 14 odsto maloletnika u Severnoj Americi i Evropi, gde živi oko 10 odsto školske dece sveta, završe škole sa veoma niskim nivoom osnovnog znanja. Direktorka UNESKO Instituta za statistiku Silvija Montoja je upozorila da deca koja ne dostižu potrebne nivoe znanja nisu izolovana od društva, već idu u školu.
 
Svetska banka je, takođe, upozorila na problem koji naziva školovanje bez saznavanja. Banka je izdala izveštaj u kome kaže da milioni mladih u srednje razvijenim zemljama završavaju škole sa neadekvatnim nivoom znanja. Predsednik Svetska banke Džim Jong Kim je ocenio da ovakva situacija predstavlja moralnu i ekonomsku krizu.
 
U tom izveštaju se navodi da 99 odsto dece u Japanu dostigne neophodne nivoe znanja tokom školovanja, ali da to isto postigne samo sedam odsto dece u Maliju. Kao glavne uzroke ove situacije u nerazvijenim zemljama Svetska banka navodi neuhranjenost i loše zdravstveno stanje dece, kao i kvalitet i standard života učitelja.
  • Sirota deca

    30.09.2017 10:13
    Samo toliko
    To se namerno radi.
  • l

    30.09.2017 09:47
    obrazovanje
    To je i cilj, kako ovde, tako i u svetu. Planeti trebaju poslušni robovi
  • of course

    30.09.2017 09:11
    Cilj svakog establišmenta ni nije da stvori slobodnomisleće, istinitim informacijama edukovane ljude, već poslušne, bojažljive i što gluplje podanike, koji će da ćute, rade i po potrebi ratuju i ginu.

    http://www.trendfollowing.com/wp-content/uploads/2013/08/noname.jpg

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.