Berlinski zid i dalje postoji u glavama Nemaca

Oko dve trećine Nemaca, i 27 godina posle ujedinjenja Nemačke, vidi podele između bivšeg komunističkog istočnog dela i zapadnog dela zemlje.
Berlinski zid u glavama im je i dan danas, pokazuju rezultati najnovije ankete.
 
Istraživanje, koje je za nemački list "Bild" sproveo institut INSA, pokazalo je da 64,6 odsto ispitanika smatra da među Nemcima i dalje postoje takve podele, dok 22,9 odsto njih smatra da su podele ipak prevaziđene.
 
Anketa, čiji su rezultati objavljeni dan uoči obeležavanja godišnjice ujedinjenja, pokazala je i da 74 odsto Nemaca u bivšoj Istočnoj Nemačkoj danas vidi "nevidljivu barijeru", dok takvo mišljenje ima 62,3 odsto ispitanika koji su živeli u nekadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj. 
 
Da podele ni do danas nisu iščezle, postalo je jasno na nemačkim izborima 24. septembra, na kojima je krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) osvojila 12,6 odsto glasova i prvi put ušla u parlament, a podrška toj partiji i njenoj platformi zasnovanoj na paroli "vratimo našu zemlju" posebno je bila izražena na istoku Nemačke. 
 
Malu Drajer, socijaldemokratska premijerka zapadne nemačke savezne države Rajna-Palatinat rekla je da su izborni rezultati "poziv na buđenje" velikim političkim partijama zbog i dalje nezadovoljenih potreba istočnih Nemaca. 
 
"Potcenjujemo jačinu transformacionog pritiska koji su istočni Nemci pretrpeli i napore koje su morali da učine kako bi ostvarili ujedinjenje", rekla je ona nemačkoj televiziji "Bajrišer Rundfunk", istakavši da ujedinjenje nije uticalo na svakodnevne živote zapadnih Nemaca. 
 
Ona je zaključila da je neophodno rešiti pitanje neuravnoteženosti između istočnih i zapadnih Nemaca, uključujući kontinuirani rad na usklađivanju penzija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet