Tramp: Ne možemo zauvek da pomažemo Portoriku

Američki predsednik Donald Tramp upozorio je Portoriko da neće beskonačno dobijati federalnu pomoć.
Predstavnički dom Kongresa trenutno razmatra paket pomoći od 36 i po milijardi dolara za tu američku teritoriju i druga područja pogođena uraganima, kao i za Kaliforniju, u kojoj besne požari.
 
Tramp je na Tviteru kritikovao Portoriko zbog "potpunog nedostatka odgovornosti", navodeći da je "električna i sva ostala infrastruktura" bila katastrofalna pre uragana. Dodao je da je na Kongresu da odluči koliko će novca da odobri, ali i poručio: "Ne možemo da držimo FEMA, vojsku i hitne službe u Portoriku zauvek".
 
Međutim, Trampov šef kabineta Džon Keli rekao je kasnije na konferenciji za novinare u Beloj kući da će "SAD biti uz Portoriko dok se posao ne završi". Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA) navela je da će "napustiti ostrvo kada bude stabilizovano".
 
"Američki državljani u Portoriku zahtevaju pomoć koju bi dobili svi Amerikanci širom naše države", poručio je na Tviteru guverner Portorika Rikardo Rosejo.
 
Pojedini demokratski zakonodavci kritikovali su Trampove komentare, iznete u trenutku kada se ostrvo i dalje suočava sa brojnim problemima posle uragana. Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer optužio je predsednika da se sprema da napusti američke državljane.
 
Republikanski kongresmen Skot Peri branio je Trampa, ocenjujući da federalna pomoć nije beskonačna i da je "razumno" da ostrvo preuzme odgovornost za svoju sudbinu.
 
Posle očekivanog usvajanja zakonskog predloga o pomoći pogođenim područjima u Predstavničkom domu, o njemu bi kasnije ovog meseca trebalo da raspravlja i Senat. Međutim, i republikanski i demokratski zakonodavci saopštili su da će kasnije verovatno biti potrebna dodatna pomoć.
 
Portoriko je i pre uragana bio opterećen dugom od gotovo 72 milijarde dolara. Ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da je gotovo 90 odsto stanovnika ostrva i dalje bez struje.
  • Boki

    13.10.2017 15:55
    Pa Klintonovi su ih opeljesili i unistili i sad se ovaj pravi pametan. To je US humanost na delu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet