Sebastijan Kurc proglasio pobedu, Austrija skreće udesno

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc proglasio je pobedu svoje stranke Austrijske narodne partije (OVP) na parlamentarnim izborima, zahvaljujući kojoj bi mogao da postane najmlađi šef vlade u Evropi.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije objavilo je rezultate izbora pošto su prebrojani gotovo svi glasački listići, posle čega je Kurc proglasio pobedu koju je nazvao "istorijskom", navodeći da je njegova konzervativna stranka trijumfovala nad socijaldemokratama samo dva puta od Drugog svetskog rata.
 
"Danas nije dan trijumfa nad drugima, nego dan naše šanse za stvarnu promenu u ovoj zemlji", rekao je Kurc oduševljenim pristalicama.
 
Konačni rezultati biće objavljeni sredinom nedelje, pošto je ostalo da se prebroji više od 800.000 glasova građana koji nisu glasali u svojim okruzima.
 
Na jučerašnjim izborima, prema podacima koje je saopštio ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka, Austrijska narodna partija (OVP) osvojila je 31,4 odsto glasova, što je sedam odsto više nego što je imala na prethodnim izborima 2013. godine. Kurc je to opisao kao najveći skok u istoriji njegove stranke.
 
Iako je prema projekcijama bila na trećem mestu, evroskeptična desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO) predvođena Hajncom-Kristijanom Štraheom završila je druga, sa 27,4 odsto. Na trećem mestu je Socijaldemokratska stranka Austrije (SPO) kancelara Kristijana Kerna sa 26,7 odsto glasova.
 
Izborni rezultati ukazuju da će Austrija, kojom su umerene stranke centra vladale decenijama, sada skrenuti udesno pošto će novu vladajuću koaliciju najverovatnije činiti OVP i FPO, stranke koje zagovaraju tvrđi stav prema imigrantima i muslimanima nego što je to bio slučaj do sada, kada su na vlasti bile socijaldemokrate i OVP.
 
I OVP i FPO usmerile su svoju kampanju na pitanja imigracije i islama i pozivale na čvršću kontrolu austrijskih granica i brzu deportaciju tražilaca azila čiji su zahtevi odbijeni, kao i na obračun s radikalnim islamom.
 
I šef socijaldemokrata, kancelar Kern priznao je da rezultati izbora ukazuju na "zaokret udesno".
 
Od dolaska na čelo Austrijske narodne partije, Kurc je pomerio partiju udesno, iako je izbegavao zapaljivu retoriku koju koristi Slobodarska partija Austrije i njen lider Štrahe. Sa druge strane, Kurc je naklonjen Evropskoj uniji i sa njim na čelu vlade članstvo Austrije u Uniji ne bi trebalo da bude upitno.
 
Najveći gubitnik izbora su Zeleni, na čijem je čelu Ulrike Lunaček, pošto neće preći cenzus od četiri odsto. Oni su dobili poverenje svega 3,9 odsto birača, što je njihov veliki pad u odnosu na prethodne izbore 2013. godine, kada su osvojili 12,4 odsto.
 
U parlament su ušle još dve male stranke, liberalni NEOS i zeleni Plic.
  • Lokalna

    16.10.2017 16:56
    @markedjani
    Nisam rekla da je sramota, ali niko nema obraza da kaže čime se bavi u Austriji, sve sama gospoda i gospođe koji žive na visokoj nozi!
  • Markedjani

    16.10.2017 10:52
    @Lokalna
    Od kada je sramota raditi ijedan casno placen posao?
  • Lokalna

    16.10.2017 09:05
    Pa sta ce sad
    Tvrdja politika prema imigrantima? Pa sta ce sad svi oni nasi nadnicari na crno po gradjevinama i one pralje klozetskih solja po starackim domovima sto nazivaju sebe gastarbajterima? Pardon gospoda i gospodje sto zive u inostranstvu..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet