Španska vlada produžila rok za izjašnjavanje o nezavisnosti Katalonije

Španska vlada je do četvrtka produžila rok dat katalonskim vlastima da se izjasne jesu li ili nisu proglasile secesiju tog španskog regiona.
Katalonski lider Karles Pućdemon i španski premijer Marijano Rahoj su razmenili pisma ali nije bilo napretka u rešavanju jedne od najdubljih političkih kriza u Španiji u poslednjih nekoliko decenija. Pućdemon je u pismu zatražio dva meseca pregovora i posredovanja.
 
Rahoj je odgovorio ubrzo potom i izrazio žaljenje jer nije odgovoreno na pitanje da li je ili nije proglašena secesija Katalonije. Istovremeno je rok za razjašnjenje, koji je danas istekao, produžen do četvrtka. 
 
Ukoliko ne dobije zadovoljavajući odgovor, Španija bi mogla da aktivira član 155 Ustava i ukine delove katalonske autonomije.
 
"Produžavanje stanja neizvesnosti jedino ide na ruku onima koji žele da unište građansko jedinstvo i nametnu radikalan i osiromašujući projekat u Kataloniji", navodi se u Rahojevom pismu.
 
Rahojeva zamenica Soraja Saens de Santamarija je novinarima rekla da "nije mnogo teško reći da ili ne, i da odgovor ne bi trebalo da bude komplikovan". Ona je za Pućdemonov poziv na dijalog rekla da "nije kredibilan" i da je mesto za razgovore parlament Španije.
 
Španija je više puta navodila da ne želi da razgovara sa Pućdemonom ako na stolu bude priča o nezavisnosti Katalonije a odbila je i međunarodno posredovanje.
 
U Kataloniji je 1. oktobra održan sporni referendum na kome se ogromna većina izašlih glasača opredelila za nezavisnost. Na osnovu tih rezultata, Pućdemon je prošle nedelje izneo deklaraciju nezavisnosti koju je odmah potom suspendovao da bi dao šansu pregovorima. On je u danas poslatom pismu zatražio od vlade u Madridu da prekine "svu represiju" nad Kataloncima i prekine sudski proces protiv četvorice katalonskih zvaničnika i aktivista po optužbama za organizaciju referenduma.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet