Opozicija izbačena iz Skupštine Republike Srpske

Poslanici stranaka vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske izglasali su udaljavanje opozicionih poslanika iz skupštinske sale.
To se dogodilo nakon što su poslanici opozicije uz zvuke pištaljki zauzeli prostor u kome sedi skupštinsko rukovodstvo. Poslanici opozicije su i tokom glasanja o njihovom udaljavanju iz skupštinske sale duvali u pištaljke.
 
Sednica parlamenta RS potom je prekinuta, a predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović je pozvao opoziciju da omogući normalan rad parlamenta.
 
Iz opozicije su odgovorili da "režim u RS namerava da uništi i poslednju nezavisnu instituciju u tom entitetu", ističući da oni ne blokiraju rad parlamenta, već da nastoje zaustaviti "nelegalan rad Narodne skupštine RS, kršenje Ustava i zakona". Kažu da blokadom rada parlamenta "pokušavaju zaustaviti anarhiju u RS".
 
U zgradi Skupštine RS pojačano je prisustvo policije, a tokom večeri u parlament je stigao i direktor Policije RS Darko Ćulum, koji se sastao s Čubrilovićem.
 
Opozicija je blokirala rad parlamenta pošto nisu prihvaćeni njihovi zahtevi da se po hitnom postupku raspravlja o informaciji o dešavanjima u parlamentu 13. septembra, kada ih je naoružana policija sprečila da prisustvuju skupštinskom zasedanju. 
 
Tada nije prihvaćen njihov zahtev da se povuče odluka o smeni glavnog revizora RS, kao ni njihov predlog rezolucije o strateškim ciljevima RS do 2013. godine. Opozicija je tada tražila da joj Vlada RS dostavi odgovore na sva ranija poslanička pitanja, kao i objavljivanje svih odluka Narodne skupštine RS u Službenom glasniku, među kojima je bila i ona o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH iz jula 2015. godine.
 
Predsednik RS Milorad Dodik, kao i ostali čelni ljudi RS, tada su optužili opoziciju da nasilno želi preuzeti vlast, optužujući opozicione stranke za rušenje ustavnog poretka.
  • Mile

    17.10.2017 22:34
    Plasimo se da se srbijanska skupstina ne ugleda na praksu skupstine republike srpske.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.