"Tadž Mahal ne treba da ima mesto u istoriji Indije"

Čuveni spomenik Tadž Mahal u indijskom gradu Agra našao se u centru političke oluje pošto neki od članova vladajuće desničarske hinduističke stranke tvrde da mauzolej koji je izgradio mogulski car ne odražava indijsku kulturu.
"Tadž Mahal ne treba da ima mesto u istoriji Indije"
Foto: Pixabay
Poslanik vladajuće partije Baratija džanata - Indijske narodne partije Sanget Som nazvao je spomenik iz 17. veka "mrljom na indijskoj kulturi" koji su izgradili "izdajnici".
 
"Tadž Mahal ne treba da ima mesto u istoriji Indije, jer su ga izgradili izdajnici", rekao je Sanget Som i dodao da je vladar Šah Džahan bio protiv hindusa.
 
To nije prvi napad na mauzolej koji je izgradio vladar Šah Džahan za svoju omiljenu suprugu u gradu Agra na severu Indije. Kontroverzni hinduistički sveštenik, sada jedan od zvaničnika države Utar Pradeš, Jogi Adianah rekao je prošlog meseca da strani zvaničnici koji dolaze da obiđu Tadž Mahal treba da dobiju na poklon hinduističke religiozne knjige, umesto replike čuvenog spomenika.
 
Federalna vlada premijera Narendre Modija takođe se našla na meti kritika da pokušava da izvrši reviziju istorije, posebno perioda muslimanskih srednjovekovnih vladara. Zvaničnici indijske države Utar Pradeš nedavno su izbrisali Tadž Mahal sa zvaničnog turističkog sajta, a na njegovo mesto su postavili priče o drugim turističkim atrakcijama, mahom hinduističkim hramovima.
 
Tadž Mahal je najveća turistička atrakcija u Indiji i svake godine privuče oko tri miliona turista. U gradu Agra je zbog velikog broja turista otvoreno 200.000 radnih mesta, što čini osnovu ekonomije tog grada.
  • gari

    21.10.2017 00:34
    @PravnikNS
    Ludi su ako bi hteli da sruše Tadž Mahal, ili da ga ne održavaju, i ne koriste za potrebe turizma. Ali nisu ludi ako se bore protiv revizije istorije.
  • Иван Грозни

    20.10.2017 12:45
    Оно што је мало познато, то је да је приликом муслиманског освајања Индије почињен највећи геноцид у историји. За разлику од хришћана или Јевреја, муслимани Индијцима нису признавали статус народа "књиге", већ су сматрани за пагане. Због тога су били изложени незапамћеним прогонима.
  • PravnikNS

    20.10.2017 12:32
    ???
    Ludi Indusi. Kao da namerno pucaju sebi u nogu. Tako nešto je možda i bilo u duhu 19. veka (kao npr. kod nas kad su skoro sve džamije porušene), ali majku mu, sad je 21. vek. A Taj Mahal je umetničko delo svetskog glasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.