Objavljuju se tajni dosijei o ubistvu Kenedija

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će odobriti objavu preostalih tajnih dokumenata o atentatu na predsednika Džona Kenedija 1963.

"Kao predsednik odobriću otvaranje blokiranih i tajnih dosijea o Kenediju", napisao je Tramp na Tviteru.

Američki nacionalni arhiv je prethodnih godina već objavio većinu dokumenata o atentatu, ali poslednji delovi dosijea još uvek su tajni i samo je Tramp ovlašten da odluči da li će ostati zatvoreni za javnost ili objavljeni.

Kenedijevo ubistvo u Dalasu 22. novembra 1963. jedan je od najvažnijih datuma u američkoj istoriji i do danas je popularna tema teoretičara zavere, iako je službena istraga zaključila da je za atentat odgovoran usamljeni napadač, Li Harvi Ozvald.

Uprkos nekim utemeljenim sumnjama u nalaz istrage i teorijama koje tvrde da su u atentat bili uključeni kriminalci, Kuba ili agenti američke tajne službe, teoretičari zavere još nisu pružili nikakav dokaz da je Ozvald imao pomagače.

"The Washington Post" piše kako stručnjaci ne smatraju da će dokumenti doneti neke nove bombastične informacije, ali bi mogli da rasvetle aktivnosti atentatora kada je bio u Meksiko Sitiju krajem septembra 1963, kao i delovanje kubanskih i sovjetskih špijuna.

Kenedi je ubijen u 46. godini i do danas je ostao jedan od najomiljenijih američkih predsednika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.