Šojble novi predsednik Bundestaga

Dugogodišnji ministar finansija Nemačke Volfgang Šojble izabran je danas za predsednika Bundestaga na konstitutivnoj sednici, a u parlamentu su se prvi put našli poslanici krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) i objavili početak "nove ere".
Šojble novi predsednik Bundestaga
Foto: Pixabay
Atmosfera na prvoj sednici novog saziva bila je bučna, iako će do izbora nove Vlade proći nedelje, a možda i meseci. Šojble, član vladajuće konzervativne koalicije kancelarke Angele Merkel, rekao je poslanicima da će uvažavanje protivnika biti važno u novom parlamentu.
 
"Demokratska debata je neophodna, ali to je debata u skladu s pravilima. Ona podrazumeva spremnost da se poštuju demokratske procedure i da se odluke većine ne odbacuju kao nelegitimne, kao izdaja ili šta već", rekao je Šojble.
 
Novi saziv donjeg doma nemačkog parlamenta ima 709 poslanika, više nego ikad, kao i šest poslaničkih grupa, umesto dosadašnje četiri. Od toga 92 poslanika ima AfD, prva stranka više desno od kancelarkinih konzervativaca koja je ušla u parlament u poslednjih 60 godina.
 
Na izborima 24. septembra AfD je osvojio 12,6 odsto glasova, posle kampanje usmerene pre svega na oštro kritikovanje Merkel zbog njene odluke iz 2015. godine da dozvoli ulazak velikog broja migranata u Nemačku. Šef poslanika AfD Bernt Bauman rekao je poslanicima da "sada počinje nova era". On se žalio zbog promene poslovnika ranije ove godine, prema kojoj prvu sednicu otvara poslanik s najdužim stažom u Bundestagu, a ne najstariji kao do sada. Najstarijeg poslanika ima AfD.
 
Za izbor Šojblea, koji je poslanik već 45 godina, a ministar finansija od 2009. godine, glasalo je 510 poslanika, a 173 su bila protiv. Šojble nije imao protivkandidata, a AfD je prigovarala na njegov izbor jer je on ranije opisao tu partiju kao "sramotu za Nemačku".
 
Koalicija Hrišćansko demokratske unije i Hrišćansko socijalne unije (CDU-CSU) kancelarke Merkel, liberalna Slobodna demokratska partija (FDP) i levi Zeleni počeli su pregovore o koalicionoj vladi. Analitičari smatraju da bi pregovori mogli dugo da traju pošto do sada takva koalicija nikada nije postojala u Nemačkoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.