UN: Većina smrtnih slučajeva kod dece mogla je biti sprečena

Tokom poslednjih 25 godina, svet je načinio značajan napredak u spasavanju života male dece, a prvi put broj smrtnih slučajeva među decom niži je od šest miliona na globalnom nivou, navodi se u najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija.
UN: Većina smrtnih slučajeva kod dece mogla je biti sprečena
Foto: Pixabay
Dodaje se, ipak da je većina tih slučajeva mogla da bude sprečena, prenosi Glas Amerike.
 
Tokom 1990. godine, 35 hiljada dece umiralo je svakoga dana. Prošle godine, 15 hiljada dece i beba umiralo je svakoga dana, što je značajno smanjenje broja koje je usledilo zahvaljujući velikim globalnim naporima.
 
"“Napredak je veoma dobar i nastavlja se, ali nije dovoljno brz i moram da naglasim da je te smrtne slučajeve moguće sprečiti. Sa naučnim znanjem koje imamo, sa mogucnostima intervencije, sa sredstvima koja su nam dostupna, ti smrtni slučajevi mogu da se spreče”", kaže Flavija Bustreo iz Svetske zdravstvene organizacije.
 
U najnovijem izveštaju Ujedinjenih nacija o smrtnosti dece i novorođenčadi navodi se da svake godine milioni dece mlađe od pet godina umru, većinom zbog uzroka koje je moguće sprečiti, kao što su malarija i upala pluća.
 
U skoro polovini broja slucajeva smrti dece, neuhranjenost ima uticaja. Zdravstveni radnici mere obim dečje nadlaktice kako bi ustanovili koliko su neuhranjena. Iako više dece sada doživi svoj peti rodendan, UN navode u izveštaju da se 46 procenata smrtnih slučajeva dece dogodi ubrzo posle rođenja.
 
“A te smrti u prvim mesecima života izazvane su prevremenim rođenjem. Izazvane su zbog nedovoljne telesne mase, značajno zbog sepse, ozbiljne infekcije koja se javlja tokom porođaja, a takođe i gušenjem”, navodi Bustreo.
 
Postoje, međutim, i svetli primeri. Vakcina protv žute groznice i sada, malarije, spasava mnogo dečjih života. Zemlje kao što je Tanzanija bore se protiv zagađenja, popravljaju sanitarne uslove i obezbeđuju čistu vodu za piće. Problemi su i dalje veliki, kažu UN, jer uprkos poboljšanju u smanjenju stope smrtnosti, oko 60 miliona dece ispod 5 godina umreće u periodu do 2030. godine, a polovina tog broja biće novorođenčad. Bustreo kaže da je većinu tih slučajeva moguće sprečiti, što naglašava hitnost da se poboljša pre i postnatalna nega za majke i zdravstvena zaštita za malu decu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet