Novi svetski skandal u vezi sa pranjem para i ofšor kompanijama

Međunarodno udruženje novinara (ICJI) objavilo je novo veliko istraživanje o imovini svetskih moćnika, skrivenim fondovima, ofšor računima i izbegavanju poreza.
Novi svetski skandal u vezi sa pranjem para i ofšor kompanijama
Foto: Pixabay

U pitanju je 13,4 miliona dokumenata pod zajedničkim imenom "Rajski papiri", a kako navode istraživači, u njima se između ostalog govori o vezama saradnika Donalda Trampa i Rusa, ofšor sredstvima britanske kraljice, tajnim poslovima bliskog saradnika kanadskog premijera Džastina Trudoa, ali i o još 120 političara i moćnika.

Takođe, u papirima se spominju veliki brendovi i internacionalne kompanije kao što su Epl, Najk i Uber, kao i veze politike, privatnih bogatstava i korporativnih giganata, načini za izbegavanje poreza i "maštoviti manevri" njihovih knjigovođa.

Između ostalog, govori se o novcu koji je Trampov saradnik dobijao od energetske kompanije iz Rusije čiji je suvlasnik zet Vladimira Putina, o milionima dolara koje je preko ofšor kompanija ulagala kraljica Elizabeta Druga, o poslovima bivšeg američkog generala Veslija Klarka, o Alfredu Guzenbaueru, koji je ovdašnjoj javnosti poznat kao savetnik srpskih vlasti, ali i o novcu koji su ruski tajkuni upumpali u Fejsbuk i Tviter...

Kao i kod prethodnog velikog otkrića koje su istraživali novinari više od 100 redakcija okupljeni pod kapom ICJI, tzv. "Panamski papiri", i ovog puta novinari ističu da se u papirima spominju legalna poslovanja preko ofšor kompanija i fondova, kao i da spominjanje bilo čijeg imena ne upućuje na to da je neko kršio zakon.

Na svom sajtu ICJI navodi ključna otkrića "Rajskih papira":

Procurela dokumenta dobio je nemački list "Zidojče cajtung" i podelio ih sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara i sa više od 380 novinara u 67 država. Među 96 medija koji učestvuju u projektu "Rajski papiri" (Paradise Papers) je i srpski portal Krik, koji je analizirao dokumentaciju u vezi sa Srbijom, a svoje nalaze objavljivaće od ponedeljka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).