Bahatim vozačima u Australiji vozilo se oduzima i uništava

Vozači u Australiji koji ugrožavaju sigurnost građana, bivaju kažnjeni tako što im se automobili oduzimaju, koji potom budu prodati ili uništeni.
Bahatim vozačima u Australiji vozilo se oduzima i uništava
Foto: Pixabay

Podaci Biroa za infrastrukturu, transport i regionalnu ekonomiju pokazuju kako je u nesrećama do kojih je ove godine došlo, poginulo 998 ljudi, a oko 40.000 osoba je povređeno, zbog čega su se nadležni organi u Australiji odlučili na primenu nekonvencionalnih metoda kažnjavanja neodgovornih vozača.

Novčane kazne, koje mogu iznositi i do 21.000 dolara i uvođenje kaznenih bodova uobičajene su mere, dok "nepopravljivi" vozači dobijaju i strožije kazne. Naime, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nesreća, policija vozača u alkoholisanom stanju kažnjava tako što zapleni i proda vozilo ili ga uništi.

Odluku o uništavanju vozila mogu da donesu šefovi policije saveznih država.

Novac od prodatih vozila bude prebačen na državne račune, odakle se koristi za potrebe ljudi kojima je nanesena šteta prilikom nesreće.

Podaci policije u Viktoriji pokazuju kako je u proteklih 18 meseci uništeno 2.204 vozila "nepopravljivih" vozača koji su prekoračili dozvoljenu brzinu, vozili u alkoholisanom stanju ili bežali od policije.

Policijski zvaničnici su naveli kako neće tolerisati postupke vozača koji predstavljaju opasnost na putevima i da će nastaviti da oštro kažnjavaju vozače koji se ne budu pridržavali propisa.

Vozači koji budu uhvaćeni za volanom dok su pijani, biće pod oštrom kontrolom. Naime, oni vozači koji budu imali između 0.05 i 0.07 promila alkohola u krvi mogli bi da ostanu bez vozačke dozvole na tri meseca. Pored toga, u zavisnosti od težine prestupa, vozači koji ne budu ozbiljno shvatali propisane kazne, mogli bi se suočiti sa novčanim kaznama, društveno-korisnim radom ili čak i zatvorskom kaznom.
 

  • lala iz Sidneja

    20.11.2017 17:51
    @Konstantin

    I to su krenuli da kontrolisu pre par meseci. Naprave levak, dobijez neki list gde ostavis uzorak pljuvacke, ako se nadje nesto, imas problem
  • Konstantin

    19.11.2017 22:51
    alkohol
    "Vozači koji budu uhvaćeni za volanom dok su pijani, biće pod oštrom kontrolom. Naime, oni vozači koji budu imali između 0.05 i 0.07 promila alkohola u krvi mogli bi da ostanu bez vozačke dozvole na tri meseca."
    A šta je sa narkoticima ?!!
  • Aero casper

    19.11.2017 22:00
    Koliko
    Manje od hiljadu poginulih? Siguran sam da kod nas ima preko 500...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet