Kažnjena dva visoka severnokorejska oficira

Severna Koreja je kaznila dva visoka vojna oficira, uključujući jednog koji je smatran za drugog najmoćnijeg čoveka u državi, tokom neuobičajene inspekcije moćne političke uprave u vojsci, navela je danas južnokorejska obaveštajna služba u obraćanju parlamentu u Seulu.
Kažnjena dva visoka severnokorejska oficira
Foto: Pixabay
Prema izjavi poslanika Kim Bjung-kea koji je prisustvovao zatvorenoj sednici, služba je navela da je inspekcija Opšteg političkog biroa severnokorejske vojske bila prva te vrste u 20 godina i do nje je došlo zbog "nečistog" stava koji nije opisan.
 
Otkrića obaveštajaca pokazuju da su načelnik Biroa, podmaršal Hvang Pjong So, njegov prvi zamenik Kim Vong Hong i drugi oficiri kažnjeni, rekao je poslanik. Mnogi južnokorejski analitičari tvrde da je Hvang, zahvaljujući položaju, bio najmoćniji čovek u Severnoj Koreji posle lidera Kim Džong Una. Ukoliko su podaci o njegovom uklanjanju tačni, to bi moglo dovesti do velikih promena u hijerarhiji moći u Pjongjangu.
 
Nije precizirano da li je Hvang verbalno ukoren, smenjen ili proteran na selo. Nacionalna obaveštajna služba Južne Koreje, koja nema idealne rezultate u izveštavanju o Severnoj Koreji, navela je da ne može javno da komentariše izjave poslanika Kima o izveštaju.
 
Severna Koreja se trenutno bori da prevaziđe efekte sankcija koje su dodatno pojačane posle nuklearne probe Pjongjanga u septembru. Otkako je 2011. došao na vlast, Kim Džong Un je sproveo više čistki na visokom nivou, u vidu smena i pogubljenja, da bi, prema analizama stranih eksperata, učvrstio svoju vlast i uklonio svakoga koga smatra pretnjom po svoju poziciju. Podmaršal Hvang je poslednji put pomenut u medijskom saopštenju 13. oktobra, kada je javljeno da je prisustvovao obeležavanju godišnjice revolucionarne škole.
 
Njegov zamenik Kim Vong Hong je ranije bio ministar za državnu bezbednost, a južnokorejska vlada je u februaru saopštila da je on bio smenjen zbog, kako se pretpostavljalo, korupcije, zloupotrebe vlasti i mučenja koje je počinilo njegovo ministarstvo. Južnokorejska obeštajna služba je navela da se istraga Političkog biroa nastavlja i da je vodi Čoe Rjong He, visoki funkcioner vladajuće Radničke partije i Hvangov prethodnik na mestu šefa Političkog biroa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet