Rusi priznali da je radioaktivnost hiljadu puta veća od proseka

Ruska meteorološka agencija Rosgidromet priznala je da je veoma visoka koncentracija Rutenijuma-106 zabeležena krajem septembra u nekoliko područja Rusije, potvrdivši izveštaje nekoliko evropskih mreža za nadzor radioaktivnosti.
Prema Rosgidrometu, najviša koncentracija je zabeležena u Argajašu, selu na jugu Urala, 30 kilometara od nuklearnog kompleksa Majak, pogođenog nuklearnom nesrećom 1957. godine koji danas služi kao mesto za skladištenje upotrebljenog nuklearnog goriva.
 
"Radio-izotop Ru-106 je pronađen na posmatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. septembra i 1. oktobra", precizira ruska agencija u saopštenju i dodaje da je u Argajašu koncentracija Rutenijuma-106 ekstremno visoka i premašuje 986 puta stope zabeležene u mesecima pre toga. Te dve stanice se nalaze na jugu Urala, blizu grada Čeljabinsk, uz granicu s Kazahstanom.
 
Ruska agencija precizira da je rutenijum-106 zatim otkriven u Tatarstanu, pa na jugu Rusije, a nakon 29. septembra je zabeležen u svim evropskim zemljama, od Italije prema severu Evrope. 
 
Greenpeace Rusija je pozvala Rosatom, rusku državnu kompaniju koja upravlja aktivnostima svih preduzeća nuklearnog sektora u Rusiji, da sprovede temeljnu istragu i objavi šta se dogodilo u Majaku.
  • White Power

    21.11.2017 13:01
    Lažovčine informbirovske.
    Ko zna koliko su ovakvih svinjarija prećutali.
    Igraju se gologuzani atomima.
  • Mmm

    21.11.2017 12:06
    Da ne zaboravimo, predsednica Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije je Maja Gojković. Izuzetan svetski priznat stručnjak u oblasti atoma i tome sličnog sa velikim brojem naučnih radova na tu temu, tako da svako saopštenje te agencije je 1000% tačno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.