VIDEO: Mugabe podneo ostavku, slavlje na ulicama

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe podneo je ostavku na tu funkciju, objavio je danas predsednik parlamenta te zemlje i izazvao oduševljenje poslanika.
Parlament Zimbabvea započeo je ranije danas razmatranje zahteva za smenjivanje Mugabea, ali je taj proces obustavljen pošto je predsednik Skupšine Džejkob Mudenda objavio da je stigla Mugabeova ostavka koja odmah stupa na snagu.
 
Poslanik vladajuće partije ZANU-PF Lovemor Matuke rekao je, posle objave Mugabeove ostavke, da će nedavno smenjeni potpredsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva postati novi lider zemlje u roku od 48 sati. Matuke je rekao da Mnangagva, koji je otišao iz zemlje pošto je smenjen, "nije daleko".
 
Vojska Zimbabvea je prošle nedelje preuzela kontrolu nad zemljom i stavila u kućni pritvor Mugabea (93), nakon što je razljutio narod otpuštanjem svog dugogodišnjeg zamenika. Mugabe je optužen da je, između ostalog, dopustio svojoj supruzi da uzurpira ustavnu moć. 
 
Sve do danas on je odbijao da se povuče. Njegova današnja ostavka je neočekivan rasplet i kraj vladavine najstarijeg šefa države na svetu, koji je na vlasti bio od 1980. godine.
 
  • Salamander

    22.11.2017 14:02
    strasno podseca
    Na slavlje u Libiji.

    Svi tako: prvo slave, posle tuguju.

    " eh da smo znali..."

    20. jula 1917, 5. октобра 2000... samo da podsetim...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.