Reakcije u regionu na presudu Mladiću

Presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju vrhovnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću još je jedna potvrda da se ratni zločin nikada i nikome ne može isplatiti, ma koliko se zločinci skrivali i bežali od svoje odgovornosti, kazao je Denis Zvizdić, predsedavajući Veća ministara BiH.
Reakcije u regionu na presudu Mladiću
Foto: Pixabay
"Kazna koju je Haški tribunal izrekao ratnom komandantu VRS neće vratiti na hiljade stradalih nedužnih civila, neće, zasigurno, ni njihovim porodicama doneti mir, ali je važnost te sudske presude dalekosežna za budućnost celog regiona. Ratna istorija bivše Jugoslavije pisaće se na temelju dokaza i činjenica koje su nedvosmisleno utvrđene u haškim sudnicama, a sve ostalo su dnevno-političke reakcije s ciljem da se istorijski značaj današnjeg događaja umanji ili relativizuje. Ratko Mladić je u ratu komandovao vojnim jedinicama koje su počinile neke od najgorih zločina u novijoj istoriji, njegova odgovornost je utvrđena izvan svake razumne sumnje i on će ostati upamćen samo po svojim zlodelima. Nadam se da će presudu koju je Međunarodni krivični sud danas izrekao Ratku Mladiću pažljivo pročitati svi oni koji još uvek prizivaju nove podele i sukobe, ako već nisu spremni da se suoče sa svojom prošlošću", poručio je Zvizdić.
 
Ivanić: Ne odustajati od podrške Mladiću
 
Drugi član Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže da se "od Haškog suda koji je tokom mandata pre presude Mladiću Srbima izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima svega 41,5 godinu, ništa drugo nije moglo ni očekivati".
 
On smatra da presuda Mladiću "pokazuje da se nastavlja s negativnim odnosom prema Srbima i da će Haški tribunal ostati upamćen po tome da nije delio pravdu, već politiku". Rekao je i "da nikako ne treba odustati od podrške generalu Mladiću i da mu treba pružiti maksimalnu pomoć u žalbenom postupku".
 
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da presuda Mladiću nije presuda Republici Srpskoj, njenoj vojsci i njenom narodu. Presuda je "sramni šamar srpskom narodu", ali za Mladića je, kaže, "rezervisano mesto heroja".
 
Majke Srebrenice: Zločinac je živ, a naše dece nema
 
Predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović rekla je da porodice žrtava nikada ne mogu biti zadovoljne presudom, kakva god bila.
 
"Mi nismo zadovoljne ni srećne jer nisu obuhvaćene sve opštine za koje se tereti, treba odgovarati za sve žrtve jer je to bio organizirani zločinački poduhvat. Nažalost nije. Kakva god presuda biće mu bolje nego porodicama kojima su ubijeni članovi. Meni su ubili maloletnog sina, muža, bratiće, sestrične.. da ne nabrajam sad... Takvih majki na hiljade ima. Ovo neka bude opomena budućim generacijama da ne hrle za onim za čime su hrlili njihovi predhodnici... Neka ovo bude poruka onima koji kuckaju oružjem i podelama, žao nam je što Srbija nije odgovarala za zločine jer se zna ko je imao avione, tenkove...", rekla je Mehmedović.
 
"Vrlo sam teško doživela presudu, taj zločinac je živ, a naše dece nema već 23. godinu i to je jako ružno. Gledaš je li to čovek ili zver. Ta deca koja su ubijena, izvučena su iz školskih klupa, nisu upoznala ni život, a kamoli da su napravila zločine", navela je Hatidža Mehmedović.
 
Krajišnik: Suđenje nije bilo fer
 
Predsednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" i haški osudjenik Momčilo Krajišnik ocenio je da sudjenje Ratku Mladiću od početka nije bilo fer, jer je "Mladić osudjen na početku samog procesa" pred Haškim tribunalom.
 
"General Mladić, koji je bio najvažniji vojnik u Republici Srpskoj, nije mogao izbeći nameru da bude osudjen", rekao je Krajišnik. On je naveo da presuda Mladiću neće doprineti pomirenju medju narodima u BiH niti će biti stavljena tačka na "jedan vid novog rata - rata rečima i mržnjom koja se reaktivira posle završetka svih sudjenja".
 
"Voleo bi da se stavi tačka na ova sudjenja i da u BiH počne novi život", rekao je Krajišnik, koji je kao nekadašnji predsednik Narodne skupštine Republike Srpske odslužio kaznu Haškog tribunala za ratne zločine u BiH.
 
Hrvatski zvaničnici: Presuda Mladiću primerena
 
Hrvatski zvaničnici ocenili su da je presuda Ratku Mladiću očekivana i primerena.
 
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da se nada da će presuda Mladiću biti barem delimična satisfakcija porodicama svih koji su poginuli, ubijeni, mučeni i nestali "u to vreme kad je Mladić bio jedan od simbola rata, brutalnosti i genocidnosti".
 
Ona je navela i da joj je žao što Mladić nije odgovarao za zločine počinjene u Hrvatskoj, posebno Škabrnji.
  • Vazd Tibi

    23.11.2017 02:39
    Pozzzzz
    Ovom presudom i ovim činom je general Ratko otišao u legendu i pamtiće se njegovo ime kroz vekove, kao imena Milana Toplice, Kara - Đorđa Petrovića, Gavrila Principa i ostalih.
    Da je generalu suđeno u našem srpskom sudu, bez mešanja onih koji su ovo sve započeli i napravili, Ratko Mladić, ako je nešto loše uradio, takvo mesto bi i uzeo u istoriji, a ovako je ušao u večnost, kao dokaz da smo zbog svoje istorije i zbog svog stava da na sebe ne damo i da ne želimo da se pokorimo, nečasno stavljeni na ovo mesto gde smo sada, da nakon proterivanja svih izbeglica (sa svih teritorija blizu 800000 duša i ko zna još koliko ubijenih) nije bukvalno, ali bukvalno niko odgovarao, dok smo mi za suprotne žrtve dobili preko 1600 godina na MEĐUNARODNOM SUDU PRAVDE, ponavljam, PRAVDE.
    Gavrilo Princip je u onom onda svetu osuđen kao terorista, danas škole nose njegovo ime.
  • EvoOvako

    22.11.2017 19:41
    StaKazu
    Za puštanje Nasera, Stoga, Gotovine i Ramuša?
  • Jugosloven

    22.11.2017 19:28
    Preispitaj sebe i svoje
    Hag je oslobađanjem ratnih zločinaca iz Hrvatske i Bosne dozvolio ljudima poput ovog dole da se osokole i smatraju da im je međunarodna zajednica priznala apsolutnu nevinost i da su u svemu u pravu.
    Sve što mogu d aim kažem, to je da su i sami oni svesni da postoji viša, nenaučna sila koja svima nama sudi.
    Te da se ne izleću sa izjavama, jer će nadolazeći rat svima pokazati ko je i koliko bio u pravu.
    Nimalo me ne zanimaju presude ovozemaljskih sudova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.