Ispred kuće ekstremnog desničara napravili memorijal holokaustu

Grupa umetnika podigla je spomenik holokaustu pored kuće ekstremnog nemačkog političara Bjerna Hekea koji je tražio da Nemačka ukine tradiciju prihvatanja nacističke prošlosti.
Centar za političku lepotu, poznat po provokativnim akcijama, saopštio je danas su njegovi članovi tokom vikenda postavili 24 betonska bloka na prostor pored kuće poslanika Alternative za Nemačku (AfD) po uzoru na memorijal u Berlinu za šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti. 
 
Heke je uskomešao nemačku javnost u januaru rekavši da je memorijal holokaustu u Berlinu "spomenik srama". On je tada u Drezdenu rekao da je "glupa politika" suočavanja Nemačke s nacističkom prošlošću paralizovala zemlju i pozvao na "okret od 180 stepeni".
 
Hekeovi stavovi su naišli na kritike, između ostalog i od članova njegove partije koji su tražili da bude izbačen. Jedna od tadašnjih liderki stranke Frauke Petri je u međuvremenu otišla iz AfD-a pošto je stranku optužila da flertuje s ekstremnom desnicom.
 
Heke zasad nije reagovao, ali je drugi poslanik AfD-a Andre Pogenburg optužio Centar za političku lepotu za kriminalno ponašanje zbog nadziranja Hekeove kuće u selu Bornhagen prethodnih 10 meseci. Centar za političku lepotu je saopštio da planira objavljivanje informacija dobijenih nadzorom Hekeove kuće, ako Heke ne klekne pred memorijal u Berlinu ili ispred svoje kuće i zatraži oproštaj za ranije nemačke zločine.
 
Lokalne vlasti saopštile su da sam memorijal ne krši nikakve zakone.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet