Rakete ispaljene na Izrael, vojska napala ciljeve u Gazi

Izraelska vojska je saopštila da je gadjala mete u pojasu Gaze kao odgovor na rakete ispaljene na Izrael.
Prethodno su dve rakete ispaljene na Izrael iz pojasa Gaze, a pale su unutar te palestinske teritorije. Izraelska vojska navodi da je ispaljena još jedna raketa koja je eksplodirala na jugu Izraela. 
 
Vojska je saopštila da je dejstvovala iz aviona i tenkovskom vatrom na dva vojna punkta u Gazi. Takodje je navedeno da Izrael smatra Hamas koji vlada pojasom Gaze odgovornim za svo nasilje koje potiče sa te teritorije.
 
Rakete su ispaljene dok su trajali neredi na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalimu i samom pojasu Gaze u znak protesta zbog saopštenja predsednika SAD Donalda Trampa da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.
 
Hezbolah podržava novu intifadu
 
Palestinska grupa Hezbolah danas je saopštila da podržava novu intifadu, odnosno palestinski ustanak protiv Izraela.
 
"Podržavamo poziv na novu intifadu i pojačan otpor (protiv Izraela), što je najveći i najbitniji odgovor na odluku Amerike", poručio je lider Hezbolaha, Sajid Hasa Nasrala. Hezbolah je podržao novu intifadu, uprkos činjenici da ni Druga intifada, koja je počela septembra 2000. godine, nije zvanično završena.
 
Sutra sastanak Saveta bezbednosti 
 
Savet bezbednosti UN sutra će održati hitan sastanak povodom odluke predsednika SAD, rekao je japanski ambasador u UN Koro Bešo. Osam zemalja koje se protive tom američkom koraku zahtevale su sednicu, a traženo je da izveštaj podnese i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.
 
Iz UN je saopšteno da će se izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov obratiti putem video linka jer je on "vodeći ekspert na terenu". Gutereš je juče rekao da pitanje Jerusalima mora biti rešeno direktnim izraelsko-palestinskim pregovorima.
 
Palestinski zvaničnici: Pens nije dobrodošao
 
Palestinski zvaničnici su saopštili da se neće sastati sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom koji treba da poseti taj region kasnije ovog meseca.
 
"Nećemo ga primiti na palestinskoj teritoriji", rekao je Džibril Radžub, zvaničnik vladajuće partije predsednika Mahmuda Abasa i pozvao druge arapske zvaničnike da učine isto.
  • Anti

    08.12.2017 09:22
    Ako
    Izraelu eto, bilo loše i dosadno, pa rešio malo da se zabavlja.
    Pravo im budi sve što će im se desiti.
    Samo nemojte slati ljude kod nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet