Tek svaka 20. Nobelova nagrada ide ženi

Statistika Nobelovih nagrada ukazuje na činjenicu da je tek svaki dvadeseti "Nobel" uručen ženi.
Na dodeli nagrada danas, 10. decembra, drugu godinu zaredom, neće biti nijedne.
 
Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, kemiju, književnost i ekonomiju uručuju se u Švedskoj, a ona za mir u Norveškoj, dvema zemljama koje se inače ponose svojom pionirskom ulogom u promovisanju rodne ravnopravnosti.
 
Broj dobitnica Nobela statistički je porastao poslednjih decenija, što i nije naročito postignuće s obzirom na to da su u prvih dvadeset godina postojanja nagrade, od 1901. do 1920, svega četiri bile dodeljene ženama. Ukupno je samo 48 žena među 896 pojedinačnih dobitnika, ili pet odsto.
 
Statistika varira po kategorijama, a područja gde se beleži najveća mizoginija su ekonomija, fizika i hemija.
 
Elinor Ostrom je prva i jedina žena koja je dosad dobila Nobela za ekonomiju, za fiziku su ih dobile dve, a za hemiju četiri.
 
Paradoksalno, jedina žena koja je dvaput ovenčana Nobelom, Marija Kiri, nagrađena je upravo za fiziku 1903. i hemiju 1911. godine.
 
Najviše žena dobilo je Nobela za mir, njih 16.
 
"Razočarani smo što nema više dobitnica", priznaje Goran Hanson, stalni sekretar Švedske akademije nauka koja bira laureate iz fizike, hemije i ekonomije. Ali naglašava da razlog za to nije nikakav muški šovinizam.
 
Razlog zašto su žene tako slabo zastupljene u naučnim poljima, kaže Hanson, treba tražiti u tome što su ženama vrata naučnih laboratorija predugo bila zatvorena.
 
An L'Uije, članica švedske akademije, slaže se s Hansonom i dodaje da je od ono malo žena koje su se probile do laboratorija, još manje stiglo do vodećih pozicija.
 
"To je potpuno očigledno, posebno u prirodnim naukama, a nešto manje u društvenim", kaže ona.
 
Četrnaest je dobitnica Nobela na polju književnosti ili 12,3 odsto. Tu se međutim trend rapidno popravlja, od 2007. godine na ovamo više od trećine dobitnika su žene.
 
"Stvari se kreću u pravom smeru. To ne znači da statistika ne može biti bolja. Može i biće", kazala je Sara Danijus, stalna sekretarka Švedske akademije, koja je odgovorna za Nobelovu nagradu za književnost.
 
Podaci su najbolji u području nagrade za mir, iako daleko od pariteta. Ukupno su 15 odsto nagrađenih žene, ali ih je bilo šest u zadnjih 15 godina.
  • Juca Sch

    10.12.2017 14:48
    Day of Human Rights
    Povodom danaßnjeg dana, Day of Human Rights all over the world
    Stop discrimination!U odnosu na žene, a naročito u zatvorenim društvima kakvo je na žalost još uvek naše, u odnosu na marrginalizaciju sposobnih ljudi u "ćoškovima" skrajnutim, pa 'panta rei, panta rei', a NE MENJA SE NIŠTA. Jer, kod stvorenog utiska, "hiljade mogućnosti, u suštini ne možeš ništa.
    Znači, pisala sam mnogo na ovu temu na ovom portalu: JEDNAKE ŠANSE ZA SVE!
    Samo ne treba da nam 'to spočitavaju', na razna mesta brižljivo raspoređna 'deca komunizma'. Ovo nema nikakve veze sa sadašnjom postavkom višepartijskog sistema kod nas.
  • Zivan

    10.12.2017 08:39
    Nije to malo, naprotiv, više je od doprinosa naučnica...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.