Nemački obaveštajac: Raste broj radikalnih islamista

Šef nemačke obaveštajne službe Hans-Georg Masen upozorio je da u toj zemlji raste broj radikalnih islamista.
Masen upozorava i da je Kina pojačala aktivnosti u oblasti sajber špijunaže.
 
On je rekao da je broj pristalica salafističke ideologije porastao sa 9.700 na 10.800 poslednje godine i da je obaveštajcima sve teže da drže pod prismotrom islamske ekstremiste pošto su oni promenili način regrutovanja. Salafisti veruju u fundamentalističku interpretaciju islama, ali nisu uvek nasilni.
 
Masen je naveo da su islamisti smanjili ulično regrutovanje i radikalnu retoriku u džamijama i većim grupama i da su se fokusirali na "male zavereničke krugove, pre svega na internetu". Prema njegovim rečima, posebnu zabrinutost izazivaju islamski ekstremisti iz Čečenije i sa Severnog Kavkaza, kojih u Nemačkoj ima nekoliko stotina, zbog toga što su dobro umreženi, skloni nasilju i često imaju iskustva iz borbi.
 
Šef nemačkih obaveštajaca upozorio je i na sve veće kineske aktivnosti u Nemačkoj, navodeći da Kina koristi društvene mreže u pokušaju da utiče na informacije. Masen je rekao da njegova služba zna za 10.000 nemačkih građana koji su na meti Kine, a među kojima ima najviše političara i zaposlenih u vladinim agencijama.
 
Kineska špijunska agencija je na društvenoj mreži LinkedIn, navodi Masen, napravila brojne lažne profile navodnih konsultantskih firmi, istraživačkih i tink-tenk organizacija. On je kazao da su na meti Kine i zaposleni u sektoru informacionih tehnologija (IT), preko kojih kineska služba pokušava da prodre u sisteme organizacija za koje je zainteresovana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet