Norveška prva zemlja koja je isključila FM radio

Norveška je završila prelazak na digitalni radio (DAB), i tako uprkos neslaganjima, postala prva zemlja u svetu koja je isključila nacionalno emitovanje na FM-u.
Norveška prva zemlja koja je isključila FM radio
Foto: Pixabay
U skladu sa prethodno usvojenim rasporedom, najseverniji regioni i teritorija Svalbard na Arktiku su juče prešli na digitalni radio, saopštila je radijska grupa Digitalradio Norge (DRN).
 
Prelaz na digitalni radio, započet 11. januara, omogućiće bolji kvalitet zvuka, povećanje broja kanala i više funkcija za osam puta manju cenu difuzije.
 
Ipak, ta tehnologija je kritikovana zbog tehničkih problema, nedovoljne pokrivenosti teritorije i visoke cene za korisnike koji moraju da kupe nove prijemnike ili adaptere po ceni od 100 do 200 evra.
 
Trenutno, prema podacima DRN, manje od polovine norveških vozača može da sluša DAB u kolima.
 
Jedno istraživanje je pokazalo da je broj Norvežana koji svakodnevno slušaju radio u poslednjih godinu dana opao za 10 odsto, a državni radio NRK je izgubio 21 odsto slušalaca.
 
"Ovo je velika promena i moramo dati vremena slušaocima da se priviknu na digitalni radio", rekao je direktor DRN Ole Jergen Torvmark.
 
Tranzicija se ticala isključivo državnih radio stanica i najveći deo lokalnih radija i dalje emituje na FM-u.
 
U narednim godinama se ta promena očekuje i u Švajcarskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.
  • ljudsko biće

    14.12.2017 09:07
    koje postaje android
    Tehnološki odn. elektronski/IT/digitalni/... (kako god želite da ga nazovete) TEROR. Pošast "Zapadne obale" u koju tone čovečanstvo.
  • Vojvosadjan

    14.12.2017 07:31
    Pa naravno, ko drugi nego braća Norvežani. Vi gir alt, alt for Norge.. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.