Evropska unija: Početak pojačane vojne saradnje

Evropska unija obeležila je na ceremoniji u Briselu početak primene pojačane vojne saradnje s ambicijom da se formira Evropska odbrana.
Vođe 25 zemalja Evropske unije su sa 25 vojnika proslavile "istorijski dan" pokretanja izgradnje evropske odbrane, na koju su se odlučili posle izbora Donalda Trampa u SAD, Bregzita i ruskog pripajanja Krima.
 
"San danas postaje realnost", ocenio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, na margini evropskog samita u Briselu i podsetio na neuspeh više projekata u tom smislu u poslednjih 60 godina. Tusk je rekao da se danas lansira program "stalne strukturne saradnje u odbrani (PESCO)", što je kako je dodao praktični izraz želje članica EU da izgrade evropsku odbranu.
 
"To je dobra vest za naše saveznike i loša vest za naše neprijatelje", rekao je Tusk. Taj novi format saradnje ima za cilj da podstiče razvoj zajedničkih vojnih projekata.
 
U projektu neće učestvovati Velika Britanija koja treba da napusti Uniju u martu 2019, Danska i Malta. Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozdravila je ovu "istorijsku odluku koja je učinila da EU postane verodostojna u pružanju bezbednosti u svetu".
  • Ex chapman

    15.12.2017 15:02
    ?
    Kako se zove? PEŠKO?
  • Zivan

    15.12.2017 09:13
    Suština je da se Evropa oslobodi SAD i NATO pakta...
  • Milomir

    15.12.2017 07:46
    Samo napred
    Bez svoje vojske neće nikad upravljati svojom sudbinom. NATO je američka i britanska formacija koja je Evropi donela samo probleme. Jedino ekonomska centralizacija, svoja vojska i ujedinjena Evropa sa svim državama mogu doneti napredak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.