Novinari uhapšeni jer su "nelegalno prikupljali informacije"

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozvao je Mjanmar da oslobodi dvojicu novinara agencije Rojters iz pritvora.
I državni sekretar SAD Reks Tilerson je izjavio da američka vlada zahteva njihovo oslobađanje. "Naši lokalni predstavnici misije u Mjanmaru u ambasadi izražavaju zabrinutost zbog pritvaranja pojedinaca zahtevajući momentalno oslobađanje ili informacije o okolnostima njihovog nestanka", rekao je Tilerson.
 
Tajani je pozvao Mjanmar da zaštiti slobodu medija i da oslobodi dvojicu uhapšenih novinara. On je rekao da se nada da će vlasti Mjanmara što pre osloboditi novinare i da bi trebalo objasniti ovaj slučaj i poštovati slobodu medija.
 
Dodao je da je hapšenje novinara, koji su radili na priči o vojnim akcijama protiv muslimanskih Rohinja, pojačalo zabrinutost EU zbog krize u Mjanmaru.
 
EU je uvela sankcije Mjanmaru, kojima se zabranjuje trgovina oružjem i opremom koja može da se iskoristi za represiju.
 
Britanska agencija je prethodno prenela saopštenje vlade Mjanmara u kom se navodi da je policija te zemlje uhapsila dva novinara Rojtersa - Va Lonea i Kjav Soe Oa. Kako je navedeno, novinari su izveštavali o vojnoj akciji protiv pripadnika muslimanske manjine Rohingja u državi Rakajn, zbog koje je skoro 650.000 ljudi napustilo Mjanmar i otišlo u Bangladeš.
 
U saopštenju Ministarstva informisanja Mjanmara, koje je objavljeno na Fejsbuku, navodi se da su "novinari nelegalno prikupljali informacije s namerom da ih podele sa stranim medijima".
 
Kako je navedeno u saopštenju, novinari se suočavaju sa optužbama na osnovu zakona o službenim tajnama iz britanskog kolonijalnog doba. Na osnovu tog zakona iz 1923. godine predviđena je maksimalna zatvorska kazna od 14 godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet