Milijarder Sebastijan Pinjera novi predsednik Čilea

Milijarder i bivši predsednik Sebastijan Pinjera pobedio je na predsedničkim izborima u Čileu sa osvojenih 54,57 odsto glasova.
Njegov protivkandidat, levičarski nastrojen novinar i senator Alehandro Giljijer, koji je prema skoro potpunim rezultatima osvojio 45,43 odsto glasova, priznao je "težak poraz".
 
Giljijer je pozvao Pinjeru da nastavi sa sprovođenjem reformi koje je započela odlazeća predsednica levog centra Mišel Bašle. Obraćajući se pristalicama, Giljijer (64) je rekao da je pozvao Pinjeru (68) da mu čestita. 
 
Rojters konstatuje da rezultati izbora pokazuju da je Čile krenuo stopama drugih južnoameričkih zemalja, praveći politički zaokret udesno. 
 
Pinjera se u i uoči prvog kruga smatrao favoritom, ali je osvojio manje glasova nego što je očekivao. On je tokom kampanje obećao smanjenje poreza na brz ekonomski rast, dok je Giljijer želeo da vlada nastavi sa progresivnim reformama odlazeće predsednice Mišel Bešle. 
 
Pinjera je u prvom krugu osvojio 36 odsto glasova, a u kampanji je predlagao smanjenje poreza na biznis radi oživljavanja privrednog rasta, kao i pokretanje četvorogodišnjeg plana u vrednosti od 14 milijardi dolara, koji bi uključivao nove investicije u infrastrukturu. 
 
Giljijer je osvojio 22 odsto glasova u prvom krugu, a njegova kampanja zasnivala se na nastavku plana aktuelne predsednice Mišel Bešelet da se poveća porez korporacijama kako bi se delimično finansirala reforma obrazovanja, reformisao ustav i poboljšao penzioni i zdravstveni sistem. 
 
Pravo glasa u Čileu ima oko 14,3 miliona građana.
  • Jovana

    18.12.2017 08:23
    I kod nas
    I kod nas je milijarder na vlasti. A mogući i zamenici Mišković, Kostič i Karić.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.