Zabranjeno solo penjanje na Mont Everest

Vlasti u Nepalu su zabranile individualno penjanje na planine uključujući Mont Everest, a to predstavlja pokušaj smanjenja nesreća.
Zabranjeno solo penjanje na Mont Everest
Foto: Pixabay
Novi zakon zabranjuje penjanje dvostrukim amputircima i slepim penjačima, a zvaničnik za turizam je rekao da je cilj da se poveća sigurnost i smanji broj smrtnih slučajeva.
 
Ove godine je zabeležen rekordan broj penjača na Everest, oboreno je nekoliko rekorda, ali je bilo i žrtava. Poginulo je ukupno šest ljudi među kojima je i 85-godišnji Min Bahadur Šerčan, koji je pokušavao da vratiti titulu za najstariju osobu koja se popela na najviši vrh na svetu.
 
Novi zakon nalaže da strance mora da prati vodič, a vlasti se nadaju da će ovo stvoriti i nove prilike za posao nepalskim planinskim vodičima. Međutim, odluka vlade da zabrani penjanje dvostrukim amputircima i slepim osobama je naišla na kritike.
 
Penjač Hari Buda Magar je izgubio obe noge u Avganistanu, a u postu na Facebooku je naveo da se radi o diskriminaciji.
 
"Penjaću se na Everest bez obzira na odluku vlade. Ništa nije nemoguće", napisao je Magar.
 
Na Everestu je od 1920. godine umrlo 200 ljudi, a većina smrtnih slučajeva je zabeležena od 1980. godine pa do danas. Razlozi su različiti, od izloženosti hladnoći, preko padova i planinske bolesti, pa do lavina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet