Cerar: Neću odustati od odluke arbitražnog suda

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da zvanična Ljubljana ostaje pri stavu da je pravni okvir za rešenje graničog spora koji predlaže Hrvatska za nju neprihvatljiv i da će insistirati na implementaciji arbitražne presude.
Cerar: Neću odustati od odluke arbitražnog suda
Foto: Pixabay

Podsetio je da ga je hrvatski kolega Andrej Plenković na poslednjem sastanku u Zagrebu uveravao da implementacija arbitražne presude nije jedini put i da oni žele da se to pitanje vrati u okvire dijaloga, što je slovenačka strana odbila.

Cerar veruje da bi Hrvatska u novim pregovorima verovatno zahtevala više nego što je "dobila" arbitražnom presudom, koja je prema njegovim rečima konačno rešenje obavezujuće za obe strane.

Arbitražnom presudom o graničnom sporu sa Hrvatskom, Sloveniji je pripalo dve trećine Piranskog zaliva, koji Hrvati nazivaju Savudrijska vala. Hrvati, međutim, ne prihvataju arbitražnu presudu jer su, podsećaju, zbog kompromitacije tog postupka jednoglasnom odlukom Sabora napustili učešće u arbitraži.

"Prvi put u istoriji imamo definisanu celu granicu sa Hrvatskom. Hrvatska bi u novim pregovorima želela da dobije više, posebno na moru, i to nam jasno poručuje, a to je za nas sasvim neprihvatljivo", rekao je slovenački premijer, prenela je Hina.

"Odluku arbitara treba poštovati i implementirati, od toga nisam odstupio ni za milimetar, a neću ni ubuduće", rekao je Cerar. Dodao je da Sloveniji u slučaju da Hrvatska ne pristane na implementaciju arbitraže i to u "najkraćem vremenu" preostaje tužba pred evropskim sudom ili druga pravna sredstva.

Inače, rok za implementaciju arbitražne presude o graničnom sporu Slovenije i Hrvatske istekao je 29. decembra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet