Česi biraju predsednika

Više od osam miliona Čeha izlazi danas popodne i u subotu pre podne na druge direktne predsedničke izbore.
Česi biraju predsednika
Foto: Pixabay
Izbori su ocenjeni kao svojevrsni referendum o tome da li Česi žele da u predsedničkom zamku Hradčani i narednih pet godina ostane Miloš Zeman, predsednik jači nego što mu omogućava Ustav, ali koji poput američkog predsednika Donalda Trampa izaziva do sada najdublje podele u društvu.
 
Česi sada u prvom krugu imaju izbor između devet kandidata, među kojima prema predizbornim anketama najviše šansi da sa favoritom Zemanom u eventualni drugi krug 26. i 27. januara uđe dugogodišnji predsednik Akademije nauka Češke Jirži Drahoš zagovornik povratka Češke idealima plišane revolucije iz 1989. godine.
 
"Reč je o izboru da li će Češka pokušati da se izbori za jaču poziciju u Evropskoj uniji ili će nastaviti sa okretanjem ka Istoku. Za to je naravno vezano pitanje da li će Češka nastaviti da razvija standardnu demokratiju po evropskim standardima ili će se nametnuti demokratija kojom upravljaju oligarhijski interesi", izjavio je politikolog Danije Kroupa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet