Istraživači: Deponije riznice bogatstva

Istraživači su završili prvu studiju o dragocenom materijalu koji leži na ogromnim deponijama smeća i na otpadima u Evropi.
Istraživači: Deponije riznice bogatstva
Foto: Pixabay
Grupa od 17 organizacija je otvorila onlajn bazu podataka za "gradsko rudarenje", u kojoj su detaljno prikazane dragocene sirovine koje "dremaju" u bačenim baterijama i akumulatorima, elektronskim uređajima i na auto-otpadima širom Evrope.
 
Projekat pod nazivom ProSUM, ima za cilj da ukaže na mesta na kojima se može doći do aluminijuma, bakra i zlata vrednosti u milijardama dolara.
 
Grupa, koja uključuje i Univerzitet UN, navela je da su savremena vozila bogat izvor sirovina, među kojima su i litijum iz električnih automobila, čelik i magnezijum.
 
U "pametnim telefonima" koncentracija zlata je 25 puta veća nego u najbogatijoj podzemnoj rudi, a do tog zlata iz telefona je i mnogo lakše doći, navela je grupa istraživača.
  • Čika

    18.01.2018 08:39
    Nismo te sreće
    Nažalost, naša najveća đubrad su potpuno beskorisna i nepodesna za reciklažu...
  • Gladius et anus

    18.01.2018 07:50
    Maximus
    Покушајте да замислите партијске кадрове да раде у отпадима за рециклажу. Дајте, молим Вас, овакве "вести" су ипак за неке друге државе и народе... Овде је битно увалити се на државне јасле и паразитирати до пензије

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet