Nova strategija EU: "Meke moći" za Zapadni Balkan

EU "mekim moćima" namerava da ubuduće utiče na više stabilnosti na Zapadnom Balkanu, najavio je šef kabineta evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, Mihael Karničnig.
Nova strategija EU: "Meke moći" za Zapadni Balkan
Foto: Pixabay
On je naveo da će za dve nedelje Evropska komisija predstaviti novu strategiju za Zapadni Balkan. Ta strategija, kako je objasnio, oslanjaće se na upotrebu "mekih moći Evrope" u cilju stabilizacije regiona.
 
Pod "mekim moćima", kako je objasnio, EU podrazumeva ekonomske podsticaje, poboljšanje dijaloga među političkim akterima, kao i podsticanje demokratije i miroljubivog socijalnog suživota različitih kultura, vera i jezika.
 
Šef vojne obaveštajne službe Edvin Potočnik ocenio je pozitivnim što je razbijena Islamska država, ali je ukazao da poseban potencijal opasnosti postoji na Balkanu.
 
"U Bosni i Hercegovini rastu nacionalizam i islamizam", rekao je on, dodajući da i delovi stanovništva nemaju poverenje u zajedničku državu. "Te konflikte bi mogli da iskoriste akteri izvan Evrope", podvukao je Potočnik misleći na Rusiju, Tursku i Saudijsku Arabiju.
  • Salmonela

    19.01.2018 18:50
    Ovde pomaze samo sledece:
    - Bacis atomsku bombu tako da sta ostane ostane
    - Stavis diktatora da samara sta je ostalo
  • Predragg

    19.01.2018 16:48
    Silni su mi oni sto veruju da nam je EU nesto duzna,te da nam trebaju dati blanko pozivnnicu i primiti nas u EU. Mi smo nekakve vazne i velike face kojima moraju titrati ? Ne ,nismo nikakva Dobra Udavaca,nego skoro najgori ucenik u razredu. Lep,pametan,inteligentan ,pa jos vise cudi sto je neuredan,lazljiv,lijen,ne postuje pravila,a za sve u zivotu lose krivi su mu drugi. Normalno,EU vodi,kao i svaka zemlja,svoje interese i njima je najvaznije da im ne pravimo probleme. Ako se ukrcamo na voz,dobro dosli,uz uslov da budemo normalni,ako ne ,plivacemo u blatu i mulju. I tek onda cemo dobijati po glavi i biti sve jadniji.Niste do sada naucili ? Nije vas stid sto je Slovenija 20 godina ispred,a Hrvatska 10 ? Ne osecate sramotu ?
  • varenje

    19.01.2018 12:57
    kakve bre meke moći, živimo u progresivnoj diktaturi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.