Američka vlada ostala bez finansiranja

Delimična blokada američkih saveznih službi nastupila je u ponoć po lokalnom vremenu, nakon što demokrate i republikanci u Senatu nisu uspeli da postignu dogovor o finansiranju, podeljeni oko pitanja imigracije i bezbednosti granica.
Zasad je nemoguće predvideti trajanje blokade službi savezne administracije, onih koje nisu nužne, a koja je počela upravo na godišnjicu ulaska predsednika Donalda Trampa u Belu kuću.  
 
Američki Predstavnički dom doneo je u četvrtak predlog zakona o privremenom finansiranju savezne vlade do 16. februara, s 230 glasova za i 197 protiv, ali predlog potom nije prošao u Senatu koji je rok imao do ponoći kako bi se izbegla paraliza saveznih službi.
 
Senat ima republikansku većinu od 51 člana, ali je za prolazak predloga zakona bilo potrebno prikupiti glasove 60 senatora.  
 
Pregovori između vođe senatske republikanske većine Miča Mekonela i vođe demokrata u Senatu Čaka Šumera nisu uspeli, a američka vlada je tehnički ostala bez finansiranja. 
 
Republikanci i demokrate međusobno se optužuju za neuspeh u postizanju dogovora, a demokrate optužuje i predsednik Donald Tramp. 
 
Bela kuća objavila je saopštenje u kojem krivi demokrate u Senatu za blokiranje nacrta zakona kojim bi se sprečila paraliza i u kojem naglašava da neće pregovarati o pitanju imigracije na čemu insistiraju demokrate.  
 
"Nećemo pregovarati o statusu nelegalnih imigranata dok demokrate drže naše građane taocima svojim bezobzirnim zahtevima. Oni su noćas stavili politiku iznad naše nacionalne bezbednosti, vojnih porodica, ranjive dece i mogućnosti naše zemlje da služi svim Amerikancima", kaže se u saopštenju Bele kuće. 
 
Tramp je na Tviteru uputio kritiku demokratama, članovima Senata, napisavši da "oni hoće ilegalnu imigraciju i slabe granice". 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet