Papa Franja se izvinio žrtvama seksualnog zlostavljanja

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, izvinio se žrtvama seksualnog zlostavljanja posle kritika da je podržao spornog čileanskog biskupa rekavši da nema dokaza protiv njega.
Papa Franja se izvinio žrtvama seksualnog zlostavljanja
Foto: Pixabay
"Govoriću onog dana kad mi donesete dokaze protiv biskupa Huana Barosa. Nema nijednog dokaza protiv njega. Sve je kleveta", rekao je papa u četvrtak nakon čega su ga kritikovali novinari u Čileu. 
 
Papa je iznenadio katolike tokom posete Čileu gde je podržao Barosa, osumnjičenog da je prećutao delovanje svetštenika pedofila Fernanda Karadima, kojem je 2011. Vatikan zabranio dalje obavljanje svešteničkih dužnosti i osudio ga na doživotno kajanje i molitve zbog seksualnog zlostavljanja dece. 
 
"Moram da se izvinim jer je reč 'dokaz' povredila osobe koje su žrtve seksualnog zlostavljanja. Čuti da papa kaže da mu donesete pismo sa dokazom predstavlja šamar i sada sam svestan da taj izraz nije bio najsrećniji", rekao je papa u avionu na putu ka Rimu, koji je podsetio da je Vatikan sproveo istragu o Barosu i da nije pronađeno ništa što bi ga osudilo. 
 
Papa je kritikovan u Čileu zbog odluke iz 2015. da imenuje biskupa Barosa za biskupa južnog grada Osorna. Baros je demantovao da je znao bilo šta o tom zlostavljanju, ali mu Čileanci ne veruju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet