Erdogan: Nije cilj okupacija, već da osvojimo srca u Siriji

Turska vojska neće načiniti nikakav uzmak u operaciji "Maslinova grančica" u Siriji, poručio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Ankara sa Rusijom ima dogovor u vezi sa svojim vojnim operacijama na severozapadu Sirije.
 
Erdogan je dodao da turska vojska neće načiniti nikakav uzmak u operaciji "Maslinova grančica" i da će Turska preuzeti kontrolu nad sirijskom provincijom Afrin, kao što je to već učinila sa sirijskim gradovima Džarabulus, El Rai i El Bab.
 
"Odlučni smo, pitanje Afrina će biti rešeno. Nećemo uzmaći. Razgovarao sam o tome sa našim ruskim prijateljima, imamo dogovor", rekao je Erdogan tokom sastanka koji je prenosila turska televizija.
 
Erdogan je rekao da je Ankara o toj operaciji razgovarala i sa drugim silama, uključujući SAD, ali je priznao da "u neke stvari nisu mogli da uvere Amerikance". 
 
Prema njegovim rečima, pošto Turska "nema nameru da bilo šta okupira", njen jedini cilj u Siriji je da "osvoji srca".
 
Turski predsednik je, takođe, izrazio nestrpljenje zbog zahteva, uključujući i one iz Vašingtona, da odredi precizan rok trajanja operacije, dodavši da će vojna operacija biti završena kada njen cilj bude postignut.
 
"Koliko ste vi bili u Avganistanu? Da li je završeno u Iraku? U takvim ratovima nema matematike. Kako se usuđujete da nas to pitate?", rekao je Erdogan podsećajući na američko vojno prisustvo u tim zemljama, koje je započelo 2001. odnosno 2003. godine.
 
Turska je u subotu pokrenula operaciju "Maslinova grančica" i izvela vazdušne napade na kurdske Jedinice za zaštitu naroda, koje podržavaju Amerikanci, a koje Ankara smatra produženom rukom Radničke partije Kurdistana.
 
Turske kopnene trupe u nedelju su ušle u provinciju Afrin.
  • -pkk-

    25.01.2018 00:45
    ergogan hoce da osvoji srca kurda protiv kojih je krenuo oruzjem? i to kurda sekularista i antikapitalista, koji su jedina svetla tacka tog dela planete. a ovi rusi polako preuzimaju stafetu od amera u podrsci nasilnickim i totalitarnim rezimima
  • na sve strane

    23.01.2018 01:04
    gamad
    Izjava u stilu Neša Slina, Redov Vulin, Mali Alek...
  • izdrzaobezfunkcije

    23.01.2018 00:35
    Ovo ulazi u uzi izbor politicarskih idiotizama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet