VIDEO: Uhapšeni zbog proslave Hitlerovog rođendana

Specijalci iz poljske Agencije unutrašnje bezbednosti uhapsili su danas u Šleziji na jugozapadu Poljske lidera nacionalističke patriotske organizacije "Ponos i modernost" i još dvojicu članova jer su u šumi proslavljali rođendan Adolfa Hitlera, obučeni u fašističke uniforme, dižući ruke u fašistički pozdrav i uzvikujući "Zig hajl!".
Istraga protiv te organizacije pokrenuta je prošle sedmice, pošto je privatna poljska televizija TVN24 u subotu prikazala tajno snimljenu reportažu o toj proslavi.
 
U kući jednog od uhapšenih je tokom pretresa nađeno oružje, kod druge dvojice municija, a kod svih propagandni neonacistički materijali i fašistički simboli. Zaplenjeni su im i kompjuteri i mobilni telefoni.
 
Po naređenju ministra pravde, generalnog tužioca Zbignjeva Žobra, tužilaštvo proučava snimke i prikupljeni materijal da bi utvrdilo da li može da zabrani rad organizacije "Ponos i modernost", na osnovu Zakona o zabrani propagiranja totalitarnih ideologija fašizma i komunizma.
 
"Sledeći korak je da obavestimo sud u Glivicama koji je registrovao udruženje da ono krši zakon. Ne pristajemo da u našem srezu i u našem gradu neko propagira fašizam", kazao je danas predstavnik lokalnih vlasti Mihal Lorek.
 
Od "Ponosa i modernosti" koja, kao i niz manjih organizacija, učestvuje u "patriotskim marševima" nacionalista na nacionalni praznik 11. novembra, distancirala se glavna organizacija poljskih radikalnih nacionalista "Narodno radikalni blok", jer su se posle emisije o slavljenju Hitlera čuli pozivi da se zabrani i ta naslednica istoimene fašističke organizacije iz predratne Poljske.
 
  • princ

    23.01.2018 12:56
    ".......nacistička đubrad".
  • Andrija Šrek

    23.01.2018 12:46
    ...?
    Ali Hitlerov rođendan je tek 20. aprila...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet