Jordan: Ukinute subvencije na robu, hleb duplo skuplji

Cena hleba je u Jordanu porasla od 67 do 100 odsto posle ukidanja subvencija na robu odlukom Vlade, pored drugih mera za oživljavanje privrede tog kraljevstva.
Jordan: Ukinute subvencije na robu, hleb duplo skuplji
Foto: Pixabay
Bez prirodnih resursa i s dugom većim od 90 odsto BDP-a, Jordan je poslednjih godina poverio MMF-u da uvede strukturne ekonomske reforme.
 
Nova mera koja utiče na osnovnu robu, najteže pogađa najsiromašnije. Takve mere su ranije dovodile do demonstracija protiv vlasti.
 
Cena kilograma vekne hleba je porasla za 100 odsto, i iznosi 32 pjastra (0,36 evra) umesto 16 (0,18 evra) ranije. Kilogram malih somuna sada se prodaje za 40 pjastra (0,45 evra), a koštao je 24 (0,27 evra) što je povećanje od 67 odsto.
 
To povećanje će ostati na snazi do 31. decembra 2018. godine, saopštilo je Ministarstvo industrije i trgovine.
 
Prijem stotina hiljada izbeglica je u velikoj meri opteretio privredu tog kraljevstva, suseda Sirije i Iraka.
 
Vlada je 16. januara najavila povećanje cene hleba i poreza na proizvode kao što su cigarete i bezalkoholni napici. Istovremeno je obećala "finansijsku podršku" ugroženim grupama, pogođenim tim povećanjima i ukidanjem subvencija.
 
Ministarstvo finansija je u utorak počelo da deli finansijsku nadoknadu siromašnim porodicama, dodelivši svakom članu po 27 dinara (31 evro) godišnje.
 
Prošle godine su rastuće cene dovele do demonstracija u nekoliko gradova širom Jordana i na nekima se zahtevala i ostavka Vlade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.