Severnokorejska ambasada u Berlinu služila i za dobijanje vojne tehnologije

Severnokorejska ambasada u Berlinu služila je za dobijanje tehnologije za nuklearni i balistički program Pjongjanga, rekao je šef nemačke unutrašnje obaveštajne službe Hans-Georg Masen u razgovoru za javnu nemačku televiziju ARD.
Severnokorejska ambasada u Berlinu služila i za dobijanje vojne tehnologije
Foto: Pixabay
"Mogli smo da konstatujemo da su se iz (ambasade) obavljale takve aktivnosti nabavke. Po našem mišljenju to je bilo za raketni program, ali takođe delimično i za nuklearni program Severne Koreje", rekao je on.
 
Po njemu ta tehnologija koja nije tačno precizirana koristi se za civilne svrhe ali takodje i vojne.
 
"Kada konstatujemo takve stvari mi ih zaustavimo. Ali ne možemo da garantujemo da primetimo ili blokiramo svaki pokušaj", rekao je on.
 
Nemačka unutrašnja obaveštajna služba dobila je naznake o takvoj rameni 2016. i 2017. godine, prema istraživanju nemačke televizije.
 
Jedan severnokorejski diplomata je navodno pokušao 2014. da dobije materijal upotrebljen za proizvodnju hemijskog oružja.
 
Izveštaje UN u koji je agencija Frans pres imala uvid ukazuje da je Severna Koreja za devet meseci 2017. godine izvezla proizvode zabranjene sankcijama UN i time zaradila 200 miliona dolara.
 
Izveštaj takođe ukazuje na projekte vojne saradnje sa Severnom Korejom u Africi i u regionu Azije i Pacifika, kao i sa Sirijom i Mjanmarom u okviru balističkih raketa. Dokument govori o sporazumima o konvencionalnom oružju i sajber operacijama za kradju vojnih tajni.
 
Kako navodi agencija Frans pres, severnokorejske diplomate imaju ključnu ulogu u razvoju zabranjenih severnokorejskih programa naoružanja. Oni pružaju logističku podršku za prebacivanje oružja, vojnih tehničara i doprinose obaveštajnim operacijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet