Inicijativa mladih: Ratnom zločincu nije mesto na okruglim stolovima

Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije je osudila izjave ministra odbrane Aleksandra Vulina i generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića, koji su podržali osuđene ratne zločince, generala Vladimira Lazarevića i bivšeg visokog funkcionera Miloševićevog režima Nikolu Šainovića.
Lazarević i Šainović juče su u Nišu prisustvovali okupljanju bivših starešina Treće Armije Vojske Jugoslavije (VJ) pod nazivom "Da se ne zaboravi". 
 
"Hitno zahtevamo od predsednice vlade (Ane Brnabić) i predsednika Republike (Aleksandra Vučića) da se ograde od izjava svojih članova kabineta Vulina i Selakovića, kao i da se jednom za svagda odreknu osuđenih ratnih zločinaca. U protivnom, njihovo ćutanje će biti potvrda da je politika negiranja ratnih zločina i glorifikacije ratnih zločinaca, zvanična politika države Srbije", navela je Inicijativa mladih u saopštenju.
 
Oni su pozvali sve institucije Srbije, političke aktere, organizacije civilnog društva i medije da im se pridruže "u odbrani dostojanstva srpskog društva". 
 
Obraćajući se bivšim starešinama Treće Armije VJ, ministar Vulin je naglasio je da se "nikada više niko neće stideti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili". Nikola Selaković je dodao da je "obaveza Republike Srbije da ceni profesionalnost pripadnika tadašnje VJ, naročito Treće armije, one koja je bila najviše na udaru tokom oružane pobune na Kosovu i Metohiju 1998. i tokom NATO agresije 1999. godine". 
 
"Ministar odbrane i generalni sekretar Predsednika Srbije bi morali da znaju da su rezultati ‘profesionalnog odnosa’ određenih oficira kojima se ponose, više od 13 hiljada žrtava i 800 hiljada raseljenih lica. Stoga, ovo ne sme biti vreme ‘tihog ponosa’, već vreme suočavanja sa činjenicama koje bi morala da prati moralna i politička osuda zločina", piše u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava. 
 
Vladimir Lazarević pravosnažno je osuđen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju na 14 godina zatvora za deportacije i prisilna premeštanja civilnog albanskog stanovništva na Kosovu, koje su izvršili pripadnici Treće Armije VJ, tako što im je Lazarević obezbedio praktičnu pomoć kako bi izvršili ova krivična dela.
 
Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ, osuđen je na 18 godina zatvora pred Haškim tribunalom zbog deportacija i drugih nehumanih dela, ubistava i progona na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, s namerom da prisilno raseli deo kosovskih Albanaca i promeni etnička ravnoteža Kosova, gde bi ponovo bila uspostavljena kontrola Srbije. Dodaje se da početak unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mora biti priznanje ratnih zločina počinjenih od strane države Srbije i samim tim osuda pojedinaca koji su za te zločine odgovorni i osuđeni.
  • Dezerter 1991-1999.

    08.02.2018 11:26
    Podrška inicijativi mladih
    Ratni zločinci nemaju šta sa traže na javnim skupovima.
    Nažalost, ovi koji ih hvale su pre par dana dozvolili da se u sred Beograda salutira sa Sieg Heil, u slavu Hitlerovog podrepaša i zločinca Milana Nedića, tako da me ne čudi što gaje neskrivene simpatije prema zločincima koje su oni sami slali da čine zločine u HR, BIH, Kosovu i u Vojvodini. Ne zaboravimo da su upravo u Vojvodini 1991. počinjeni prvi ratni zločini na teritoriji Srbije.
    Sreća je da nikada ne zastarevaju, pa se dotični mogu naći pred sudom ako neko normalan dođe na vlast.
  • Voja

    08.02.2018 08:06
    Nije nego
    Pravi ratni zločinci su upravo oni iz čijih se fondova finansira ta tzv inicijativa mladih. To nam sve objašnjava i govori.
  • odgovor

    08.02.2018 01:03
    nedodjiji
    ne treba ici dole doci ce oni gore

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet