Turska kritikovala Kipar zbog neodgovornog ponašanja na Sredozemnom moru

Turska je danas kritikovala Kipar zbog "unilateralnog" traženja prirodnih energenata u Sredozemnom moru, pošto su turski ratni brodovi blokirali brod italijanske energetske firme Eni koji se uputio ka oblasti u blizini Kipra da bi tražio gas.
Turska kritikovala Kipar zbog neodgovornog ponašanja na Sredozemnom moru
Foto: Pixabay
Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je danas da kiparski Grci ne poštuju "neotuđiva prava" kiparskih Turaka na prirodne resurse i ugrožavaju stabilnost regiona.
 
Kipar je od 1974. godine etnički podeljen na južni, grčki deo i na severni, turski deo. Tursko ministarstvo je navelo da se Vlada Kipra, koja kontroliše samo južni deo ostrva, ponaša kao da je "jedini vlasnik ostrva" i upozorilo da će biti odgovorna za bilo kakve posledice.
 
Turska je pozvala strane kompanije da ne podržavaju aktivnosti kiparske vlade.
 
Italijanska kompanija Eni, francuski Total i američki Eksonmobil poseduju licence za traženje prirodnih energenata na Sredozemlju južno od Kipra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet