Zabranjuju mobilne za volanom, čak i ako vozilo stoji

Francuske vlasti uvode rigoroznu zabranu upotrebe mobilnih telefona u automobilima.
Zabranjuju mobilne za volanom, čak i ako vozilo stoji
Foto: Pixabay
Novi zakon predviđa da vozač neće smeti da koristi mobilni, osim u slučaju kada je automobil zaustavljen na označenom parking mestu, a motor vozila isključen. 
 
To znači da onaj koji upravlja automobilom neće moći da razgovara ako, recimo, stane nakratko vozilom pored puta na mestu koje nije predviđeno za parkiranje – moraće prvo da potraži obeležen parking. 
 
Vlast ovim potezom želi da smanji broj stradalih na putevima zbog korišćenja telefona za volanom, ali i da spreči da se vozila zaustavljaju pored puta tamo gde to nije dozvoljeno i da ometaju normalno funkcionisanje saobraćaja. Oni koji prekrše zabranu biće sankcionisani sa 135 evra i dobiće kaznene poene. 
 
Upotreba mobilnih dozvoljena je samo u izuzetnim okolnostima, ako je u pitanju hitan slučaj, poput saobraćajne nezgode kada vozač mora da pozove policiju ili hitnu pomoć. 
 
U najnovijoj anketi, devet od 10 vozača u Francuskoj priznalo je da koriste mobilni dok voze, a samo u 2015. izrečeno je oko 300.000 kazni zbog ovog prekršaja. 
 
Pooštrenje zabrane upotrebe telefona za upravljačem automobila stiže nakon slučaja u kome je jedan vozač pokušao da ospori kaznu koju je dobio pošto je zaustavio vozilo sa strane dok se nalazio u kružnom toku i uključio sva četiri migavca, kako bi obavio razgovor mobilnim.
  • PetarPP

    11.02.2018 17:01
    A kako izgleda isključen motor električnog vozila?!
    Nešto tu nije dobro prevedeno, ne verujem da Francuzi glasaju na zvonce kao ove naše ovce.
  • daleko od sveta

    11.02.2018 16:51
    Bravo Francuzi.
    Kod nas ako u toku voznje ne koristis mobilni onda nisi faca .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet