Nemačka uvodi besplatan javni prevoz zbog zagađenog vazduha

Nemačka Vlada razmatra plan uvođenja besplatnog gradskog prevoza u gradovima koji imaju probleme sa kvalitetom vazduha, navodi se u pismu upućenom komesaru EU za životnu sredinu Karmenuu Vela.
Nemačka uvodi besplatan javni prevoz zbog zagađenog vazduha
Foto: Pixabay
U pismu koje su potpisali nemački ministarka za zaštitu životne sredine Barbara Hendriks, kao i ministar poljoprivrede Kristijan Šmit, predlažu se zone niske emisije, besplatan gradski prevoz s ciljem manjeg korištenja automobila, kao i dodatni podsticaji za električne automobile.
 
Nemačka je pod pritiskom Evropske komisije koja je najavila oštrije mere radi postizanja kvaliteta vazduha i zapretila da će kazniti članice koje su prekršile propise EU o zagađivačima kao što su azotni oksid i toksične čestice.
 
Autori, takođe, predlažu tehničko podešavanje postojećih automobila, ako je to efikasno i ekonomski isplativo.
 
U pismu se navodi da će oni testirati ove mere u pet gradova – Bonu, Esenu, Herenbergu, Rojtlingenu i Manhajmu.
 
Nemačke vlasti suočavaju se sa pravnim merama zbog problema kvaliteta vazduha u gradovima. 
  • Rade

    14.02.2018 10:08
    Vec desetak godina nemozes da udjes u grad sa starijim automobilima u grad dobijes nalepnicu druge boje i ako udjes dobijes i kaznu od policije koja nije ni malo naivna pa izvoli pravi se pametan .U antverpenu kamera cita tablice i automatski ti se salje dodatni porez da platit ako udjes sa starijim dizelasom pa se ti buni do sutra da ti drzava neda da zivis .
  • Zoran

    14.02.2018 09:07
    Smog
    Nije Nemacka prva...Uzice koje ima 4puta vecu zagadjenost i ugrozava zdravlje ljudi njihova vlast u opstini je hitno preuzela mere:zabrana saobracaja kroz glavnu ulicu....ha ha ovo je sala i zezanje! Udisemo najzagadjeniji vazduh i pijemo otrovmu vodu i nikom nista!!!!!
  • @Vujadin

    14.02.2018 09:05
    Ništa nije nemoguće.
    Od sutar zabranjeno kolima u centar i tačka.
    Pa ti bajo vidi kako ćeš u kafanu.... Ako ti se ne sviđa na periferiji otvori svoju ako hoćeš "drive in" kafanu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.