Leh Valensa pozvao EU da usvoji 10 zapovesti za slobodu medija

Bivši poljski predsednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa pozvao je Evropu da usvoji 10 "zapovesti" za novu epohu - za slobodu medija.
 Leh Valensa pozvao EU da usvoji 10 zapovesti za slobodu medija
Foto: Pixabay
"Ovo je epoha reči. Danas ne možemo da se iščupamo iz prošlosti. Stalno gledamo natrag. Moramo zajedno da uverimo jedni druge šta su šanse, šta su opasnosti a kada u tome uspemo ići će nam lako. Bez slobodnih medija to ne možemo da postignemo", kazao je Valensa. On je apelovao da se Evropa dogovori kako bi trebalo da izgledaju temelji te nova epohe u koju svet želi da pređe nakon epohe podela i granica.
 
"Ja predlažem da se dogovorimo oko 10 svetovnih zapovesti i da ih usvojimo u celoj Evropi. Budućnost moramo da gradimo na zajedničkim vrednostima oko kojih su se složili vernici i ateisti", kazao je Valensa. Nekadašnji legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu upozorio je da u tu novu epohu svet ne može da uđe bez slobodnih medija.
 
"Bez slobodnih medija ne možemo to da postignemo, zato što će razni interesi biti uvek važniji od istine, poštenja i savremenosti. Nema boljeg primera nego naši sindikati Solidarnost. Mi smo pobedili zahvaljujući slobodnoj štampi. Zahvaljujući tome kako lepo ste tumačili društvu naše ideje uspeli smo da pobedimo. Demonstracije, to bi bilo malo. Slobodni mediji doneli su pobedu", kazao je Valensa.
 
Konferenciju o slobodi medija, koja postaje ugrožena i u nekim članicama Evropske unije, poput Poljske ili Mađarske, organizovala je u Evropskom centru solidarnosti u Gdanjsku Evropska federacija novinara, Savet Evrope, Evropski centar slobode medija i Međunarodni novinarski institut.
 
Oko 200 delegata razmatra na dvodnevnoj konferenciji teme kao što je "Pluralizam gradi i održava demokratiju", "Odbrana novih medija i nezavisnog novinarstva od pritisaka države" ili "Etički standardi i autocenzura".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet