Hrvatska ministarka: Granične sporove najbolje rešavati na sudu

Granične sporove među zemljama Jugoistočne Evrope, koji se ne mogu rešiti bilateralno, bolje je prepustiti međunarodnom sudu, nego arbitraži, rekla je u Minhenu ministarka spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Marija Burić Pejčinović.
EU je nedavno predstavila novu strategiju za Zapadni Balkan u kojoj predlaže arbitražni model rešavanja sporova koji se ne mogu rešiti pregovorima. 
 
O tome je na godišnjoj međunarodnoj Minhenskoj konferenciji o bezbednosti danas govorio i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, istakavši da će, zbog lošeg iskustva s Hrvatskom i Slovenijom, zemlje Zapadnog Balkana morati da reše svoje granične sporove pre nego što uđu u EU. 
 
Ministarka Pejčinović Burić je rekla da Hrvatska, koja ima "nerešenu granicu" sa Srbijom i BiH, želi da te probleme reši nezavisno od procesu pristupanja tih dveju država Uniji. 
 
"Ako se taj proces vodi u dobroj veri, onda se to može postići kroz bilateralni razgovor. Tamo gde to nije moguće, po našem iskustvu najbolje bi bilo ići na stalne sudove - Međunarodni sud u Hagu i Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu. Stalni sudovi imaju više iskustva i možemo biti sigurni da će obe strane moći da prihvate tako donete odluke", izjavila je ministarka u Minhenu. 
 
Pošto o granici nisu uspeli da se dogovore pregovorima, Zagreb i Ljubljana su se obratili arbitražnom sudu u Hagu, koji je većinu spornog Piranskog zaliva dodelio Sloveniji. Slovenija želi da sprovede tu odluku, no Hrvatska je ne prihvata, jer su slovenački zvaničnici "kompromitovali" arbitražni postupak, te Zagreb nudi nastavak pregovora. 
 
Šefica hrvatske diplomatije smatra da pregovori sa Slovenijom, koji su trajali 25 godina, nisu dobar primer ostalim zemljama, ali ističe da je Zagreb "spreman da ih dovrši" i da je "rešenje vrlo blizu". 
 
"Ali, treba biti otvoren s obe strane. To je bilateralno pitanje koje se može rešiti samo ako su obe strane zainteresovane", rekla je Pejčinović Burić.
  • V

    18.02.2018 11:22
    dupli standardi
    granica je ucrtana na mapi i takva kakva je. Hrvatska je u pravu.
    Da je sa ovakvom granicom Dunav menjao tok na način da Srbija bude na dobitku, sigurno bi Srbija zastupala današnje hrvatsko stanovište i obrnuto - vrlo "principijelno".
    Ipak, ovakva granica je nepraktična, pa možda nekakav dogovor ili razmena ne bi bili loša ideja, ali to ne menja činjenicu da je, svidelo vam se ili ne, ovaj put Hrvatska u pravu. Granice se ne menjaju automatski promenom toka reke osim ako se o tome ne postigne dogovor
  • Vesna

    18.02.2018 08:48
    Pa jos kad bi nju pitali za misljenje , bila bi zadovoljna.
  • safet

    18.02.2018 08:07
    ima vremena
    Granica na Dunavu je jasna. Kome to nije jasno neka se sudi. Sredina reke je granica, sviđalo se to našim komšijama ili ne. Tako je uvek bilo. Ako neko misli da može da na sudu dobije obe obale Dunava, onda se grdno vara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet